Video player inladen...

Drie dagen na elkaar "code oranje"? Frank Deboosere legt uit hoe dat komt

Voor de derde dag op rij heeft het KMI "code oranje" afgeroepen. Dat wil zeggen dat er plaatselijk hevig onweer kan zijn met zelfs schade. Hoe komt het en is het uitzonderlijk om drie dagen na elkaar "code oranje" te hebben? VRT-weerman Frank Deboosere legt uit. "Het is typisch voor het zomerseizoen", klinkt het.

Waarom nu al derde dag op rij "code oranje"?

"Al drie dagen op rij is er erg weinig beweging in de onderste lagen van de atmosfeer", zegt Deboosere. "De onweersbuien die ontstaan onder de invloed van de zonnestralen blijven grotendeels ter plaatse trappelen en het resultaat daarvan is dat we lokaal af en toe wateroverlast hebben."

Video player inladen...

Hoe uitzonderlijk is drie dagen "code oranje"?

Zo uitzonderlijk is het niet volgens de weerman. "Het is typisch voor het zomerseizoen", zegt hij. "We krijgen vrij veel neerslag op korte tijd. Als er dan inderdaad zoals nu weinig wind hebt, krijg je een grote hoeveelheid neerslag op korte tijd."

Video player inladen...

Kan je een wolkbreuk in je straat voorspellen?

"Normaal kunnen we de locatie van wolkbreuken geen dag op voorhand voorspellen", zegt Deboosere, "maar naarmate dat het tijdstip dichterbij komt kunnen we nauwkeuriger de plaats en de tijd gaan voorspellen." Dat wordt volgens de weerman "now casting" genoemd. "We weten dan niet precies in welke straat het water met bakken uit de lucht zal vallen", onderlijnt de weerman, "maar wel de regio waar de kans het grootst is."

Video player inladen...

Wat maakt het verschil tussen "gewone" regenbui en een wolkbreuk?

"Een doodgewone regenbui duurt iets langer en bestaat uit fijne malse regen", legt de weerman uit. "Een echte wolkbreuk is intens. Dan kan er op een kwartier tijd tussen de 10 en de 20 liter per vierkanter meter vallen." Om u even een idee te geven: dat zijn 1 à 2 volle emmers per vierkante meter.

"Dat is natuurlijk veel te veel op korte tijd", zegt Deboosere. "Het teveel aan water blijft daardoor staan of vloeit naar het laagstgelegen gebied en zo krijg je wateroverlast."

 

 

Video player inladen...

Is zomerregen heviger dan winterregen?

Of een wolk voldoende water bevat voor een wolkbreuk of voor een gewone regenbui hangt af van de temperatuur van de luchtlagen. "Hoe groter het contrast is tussen de temperatuur beneden en boven, hoe feller de buien zijn", zegt Deboosere. "Die contrasten zijn dikwijls het grootst in de zomer, vandaar dat ze dan soms intenser zijn dan op andere momenten van het jaar."

Video player inladen...

Meest gelezen