RIA Novosti

Europees satellietsysteem Galileo: Groot-Brittannië wil zijn geld terug

"I want my money back." Het was een historisch zinnetje dat de gewezen Britse premier Thatcher in de jaren 80 uitsprak. Ze bedoelde daarmee dat de Europese Unie aan de Britten te veel geld kostte. Een jaar voor de brexit (2019) treedt de Britse premier Theresa May in de voetsporen van haar legendarische voorgangster. Als Groot-Brittannië na de brexit niet mag deelnemen aan het Europees navigatiesysteem Galileo, eist het zijn geld terug. 

Eén miljard pond, omgerekend 1, 34 miljard dollar. De Britten hebben het naar eigen zeggen precies berekend: dat is het bedrag dat zij hebben geïnvesteerd in "Galileo", het Europees alternatief voor het Amerikaans gps-systeem. De brexit, het vertrek van de Britten uit de Unie, dat is voor volgend jaar; een jaar later (2020) zal het Europees navigatiesysteem helemaal operationeel zijn.

"Brexit means brexit", was tot nu het harde Europese standpunt. Als de Britten er dan toch uit willen, het zij zo, maar dan moeten ze er ook de gevolgen in de ruimte bij nemen. Dan zetten ze zich met andere woorden buiten het Galileo-project, dat onder meer unieke codes zal verspreiden waar het leger en grote bedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

Groot-Brittannië heeft zonet beklemtoond dat het ten volle wil blijven meedoen met het satellietproject. "Maar als we er toch worden uitgegooid", zegt de Britse regering, "hangt daar voor Europa een prijskaartje aan vast; dan willen we ons geld terug". Dat wordt dus onderhandelen, over meer dan 1 miljard euro.

Meest gelezen