Video player inladen...

Extra water voor hete 20 kilometer door Brussel, startuur vervroegen "niet haalbaar"

Zondag wordt het erg warm voor de lopers van de 20 kilometer door Brussel. Cardioloog Pedro Brugada vreest problemen zoals bij de 10 Miles in Antwerpen vorige maand en vraagt zich af of het niet beter is om het startschot al om 6 uur 's ochtends te geven. Volgens de organisatie is dat praktisch niet haalbaar. Ze neemt wel andere maatregelen tegen de voorspelde hitte.  

40.000 lopers worden zondag verwacht op de 20 kilometer door Brussel. Zij zullen moeten lopen bij temperaturen die oplopen tot 29 graden. Bij het startschot om 10 uur zou het al 24 graden kunnen zijn. Cardioloog Pedro Brugada uit vanmorgen zijn bezorgdheid in de kranten. "Dat is vragen om miserie", laat hij optekenen. Hij voorspelt problemen zoals bij de 10 Miles in Antwerpen, waar bijna 300 lopers verzorgd moesten worden.

"Je hoeft geen arts te zijn om te weten dat zware inspanningen leveren in zulke hitte niet gezond is", zegt Brugada in "De ochtend" op Radio 1.

Vergeet niet dat mensen die om 10 uur starten, doorgaans de minst getrainde zijn, en zij krijgen de volle zon op het middaguur

Pedro Brugada

"Waarom kunnen ze bijvoorbeeld al niet beginnen om 6 uur 's ochtends? De zon komt op, het is een mooi moment, tegen 10 uur zijn de meeste mensen al klaar. Vergeet niet dat mensen die om 10 uur starten, doorgaans de minst getrainde zijn, en zij krijgen de volle zon op het middaguur."

Brugada erkent dat de organisatie haar best doet en al maatregelen neemt tegen de voorspelde hitte, maar wijst erop dat ook de lopers zelf hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. "Ik zag bij de 10 Miles mensen die geen petje droegen, zelf geen drank meegenomen hadden. Wie wil lopen, moet ook beseffen dat hij dat op een verantwoorde manier moet doen."

De cardioloog beklemtoont ook dat het vooral een feest moet blijven, de 20 kilometer is geen competitie.

Organisatie: "Luisteren naar je lichaam"

De organisatie van de 20 kilometer neemt alvast voorzorgsmaatregelen. Aan deelnemers wordt gevraagd om zeker voldoende te drinken. Er zijn 6 bevoorradingsposten langs het parcours waar 350.000 flesjes water beschikbaar zullen zijn. De brandweer zal op enkele plaatsen ook watergordijnen optrekken.

“Toch wacht je beter niet tot zondag om voldoende water te drinken”, zegt woordvoerder Gauthier Demarret. “Je kan best al drie dagen op voorhand genoeg water beginnen drinken.” Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. “Als het echt niet gaat kan je beter stappen of zelfs stoppen en volgend jaar opnieuw proberen."

Als het niet gaat, stop, of wissel lopen af met wandelen. Je moet luisteren naar je lichaam.

Caroline Verstraeten

En om 6 uur 's ochtends al beginnen, zoals Brugada suggereert? "Dat is praktisch onmogelijk", reageert Carine Verstraeten van de organisatie in "De ochtend". "We zijn al heel vroeg in de weer om het parcours af te sluiten, om de nodige veiligheidsmaatregelen te doen gelden. Er komen ook mensen vanuit heel België naar Brussel. Om 6 uur starten is op korte termijn niet te realiseren."

Verstraeten is het wel eens met iets anders wat Brugada zegt: "Iedereen draagt ook verantwoordelijkheid over zichzelf. Als het niet gaat, stop, of wissel lopen af met wandelen. Je moet luisteren naar je lichaam."

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen