Franstalige eenheidslijst in Linkebeek valt uiteen: Damien Thiéry en Yves Ghequière apart naar de kiezer

In Linkebeek zullen Damien Thiéry en Yves Ghequière niet meer samen op een lijst staan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Thiéry en Ghequière stonden samen op de Franstalige eenheidslijst. Nadat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) bleef weigeren om Thiéry als burgemeester te benoemen schoof de partij Ghequière naar voren als kandidaat burgemeester, maar ook zijn kandidatuur werd geweigerd. De twee zouden nu in een vete verwikkeld zitten waardoor de Franstalige eenheidslijst uiteen valt.

De gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werden in Linkebeek overtuigend gewonnen door de Franstalige eenheidslijst, de partij haalde 13 van de 15 zetels binnen. Damien Thiéry (links op de foto bovenaan) werd naar voren geschoven als burgemeester, maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans weigerde Thiéry te benoemen. Die had bij de organisatie van de verkiezingen immers de taalwet overtreden door Franstalige oproepingsbrieven te versturen.

Na een juridische procedureslag werd uiteindelijk Yves Ghequière (rechts op de foto bovenaan) naar voren geschoven als burgemeester, maar ook hij werd door Homans niet benoemt omdat hij de taalwetgeving niet zou toepassen. Uiteindelijk werd de Vlaamse Valerie Geeurickx (LinkeBeek) benoemd tot burgemeester.

Het dispuut heeft sporen nagelaten binnen de Franstalige eenheidslijst. Er zouden kampen ontstaan zijn rond Thiéry en Ghequière die uiteindelijk tot het uiteenvallen van de eenheidslijst hebben geleid. Ook het feit dat Thiéry lid is van de MR, wiens partij op federaal niveau samenwerkt met N-VA, zou meespelen in het conflict.

Thiéry zal de Franstalige eenheidslijst trekken bij de verkiezingen, Ghequière zou met een aparte lijst naar de kiezer trekken.

Meest gelezen