Video player inladen...

Donald Trump annuleert "historische top" met Kim Jong-un  

Er komt geen historische top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft de Amerikaanse president zonet bekendgemaakt. Volgens Trump heeft een top geen zin na de vijandige verklaringen door Noord-Korea de voorbije dagen.  

De Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider zullen elkaar dus niet ontmoeten op 12 juni in Singapore. Donald Trump heeft dat in een brief laten weten aan Kim Jong-un.

(Lees voort onder de brief.)

"Schrijf me gerust terug of bel maar", schrijft Trump aan Kim Jong-un, "mocht u tot andere inzichten komen". Maar zolang er van "nieuwe inzichten" langs de kant van de Noord-Koreaanse leider geen sprake is, kan er ook geen sprake zijn van een top. 12 juni wordt dus toch geen dag voor de geschiedenisboeken.

Trump heeft het over "de enorme boosheid en open vijandigheid" van Kims meest recente verklaring. Daarin had de Noord-Koreaanse dictator de Amerikanen beledigd, door hun vicepresident Mike Pence als "een politieke dummy" te bestempelen. Kim had daar nog aan toegevoegd dat Noord-Korea even bereid is om een nucleaire confrontatie met de Verenigde Staten aan te gaan als om te onderhandelen.

Noord-Korea blaast warm en koud

Precies vandaag heeft Noord-Korea zijn (enige bekende) site ontmanteld waar het land zijn kernproeven hield. In Punggye-ri werden vanaf 2006 zes kernproeven gehouden. Er waren in Punggye-ri constant explosies te horen. Journalisten uit aartsvijand Zuid-Korea waren getuige van de ontmanteling met dynamiet. Het is dus warm en koud blazen, wat de Noord-Koreanen doen. Ze vernietigen enerzijds de installaties waarmee ze hun kernproeven hielden, anderzijds blameren ze de Amerikanen openlijk. Voor Trump is het voorlopig genoeg geweest: geen top dus op 12 juni.  Voor onbepaalde tijd uitgesteld, tot "Kim Jong Un tot andere inzichten komt".

Ik bid God dat het niet nodig zal zijn ons nucleair arsenaal te gebruiken

Trump schrijft in zijn brief aan Kim Jong-un dat de gemiste top een spijtige zaak is. "De wereld in het algemeen en Noord-Korea in het bijzonder hebben een mooie mogelijkheid gemist om  duurzame vrede, welvaart en rijkdom te bereiken", schrijft de Amerikaanse president. "We hebben een kans gemist om samen geschiedenis te schrijven". En Trump herhaalt nog een schriftelijk wat hij ook al in een persconferentie had gezegd over "rocketman" (raketman) Kim. "U verwijst naar uw nucleair arsenaal, maar het onze (nvdr Amerikaanse) is zo groot en krachtig dat ik tot God bid en hoop dat het niet noodzalijk zal zijn onze wapens te gebruiken."

Pompeo slaat en zalft

Het is opvallend dat Trump en zijn ministers zich niet laten meeslepen door het openlijk vijandige en minachende taalgebruik van de Noord-Koreaanse president. Mike Pompeo, Trumps minister van Buitenlandse Zaken, beklemtoont dat hij Kim geen zwakke leider vindt en dat de Noord-Koreaanse leider veel capaciteiten heeft getoond om zijn land goed te leiden. Pompeo was eerder deze maand naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang gereisd om de top tussen Trump en Kim Jong-un voor te bereiden. Noord-Korea liet bij deze gelegenheid drie Amerikanen die het gevangen hield vrij. "De sfeer en de toon waren toen uitstekend", zei Pompeo. "Ik weet niet waarom Noord-Korea nu opnieuw zo'n vijandige taal spreekt."

VN-topman zeer ontgoocheld en bezorgd

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, reageerde al bijzonder ontgoocheld op het feit dat de "historische top" niet doorgaat. Guterres hoopt dat de dialoog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea toch zal blijven duren, en dat op termijn alle kernwapens van het Koreaanse schiereiland zullen verdwijnen. Moon Jae-in, de Zuid-Koreaanse president, is na Trumps beslissing in spoedoverleg met de Zuid-Koreaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook de stafchef van het Zuid-Koreaanse leger is bij die spoedvergadering.

VIDEO: Herbekijk hieronder de reportage in "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen