Videospeler inladen...

Herlees onze liveblog - Onweer weggetrokken, maar problemen blijven: "Het water stond een halve meter hoog"

Het hevige onweer heeft op verschillende plaatsen hinder veroorzaakt, vooral in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Brussel. Straten stonden en staan blank, kelders en huizen liepen onder water. Wie niet-dringende brandweerhulp nodig heeft, kan nog steeds terecht op het nummer 1722. Herlees alles in onze liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

We sluiten onze liveblog over het onweer hier af. Uiteraard kunt u alles blijven volgen via alle kanalen van VRT NWS. 

Videospeler inladen...

250 oproepen voor brandweerzonde Meetjesland

De brandweerzone Meetjesland heeft zo'n 250 oproepen gekregen na het onweer van vanavond. De meeste problemen waren er in Aalter. De brandweer vraagt iedereen om geduld te hebben. "De oproepen worden verwerkt naar hoogdringendheid."

"Het water stond een halve meter hoog"

Videospeler inladen...

Woning onbewoonbaar na blikseminslag in Retie

In Retie heeft een blikseminslag heel wat schade veroorzaakt. Een man die in zijn serre aan het werken was, zag hoe de bliksem insloeg op zijn serre. Enkele ramen sneuvelden en de man zelf vloog een halve meter achteruit. Maar de bliksem sloeg er ook in op een woning, waarna er brand ontstond. Het huis is tijdelijk onbewoonbaar. Heel wat woningen zitten zonder elektriciteit. 

Paul Fierens

Bliksem ingeslagen in huis in Lille

In Lille, in de Kempen, is een bliksem ingeslagen in een huis. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dak. De brand is onder controle. De woning raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar. 

Stilte in station van Aalter

Het station van Aalter staat helemaal onder water en dat leidt tot deze beelden. 

Ook problemen in Tongeren

Ook in Limburg zijn er problemen door het onweer. Onder meer in Tongeren staan er straten onder water. Enkele straten zijn er afgesloten. 

Marian De Smet

"Buien nemen af"

De ergste onweders lijken voorbij, zo zegt het KMI. "Er zijn wel nog een aantal actieve cellen in het oosten van de provincie Antwerpen en in Limburg, die langzaam noordwestwaarts trekken." En het is niet uitgesloten dat er op sommige plaatsen nog felle buien ontstaan. 

Problemen in Zwalm

Ook in Munkzwalm, een deelgemeente van Zwalm, staan straten blank. 

Luc Van Moorleghem
Luc Van Moorleghem

Het is verschrikkelijk geweest

Momenteel regent het niet meer, maar de afgelopen uren is het er hevig aan toe gegaan in Aalter. "De voorbije 20 jaar hebben we dit niet meegemaakt", zegt waarnemend burgemeester Patrick Hoste. "De regen was heel plaatselijk, alles kwam op het centrum van Aalter terecht. In het station stroomt het water over de trappen naar beneden. We zitten samen met de politie en brandweer om alle oproepen af te handelen en bekijken of we geen bijkomende schade krijgen van beken die beginnen doorstromen."

82 liter water op halfuur tijd in Aalter

In Aalter is op anderhalf uur tijd 82 liter water per vierkante meter gevallen. Dat is ongeveer evenveel als anders in heel mei, zegt Noodweer Benelux. 

Videospeler inladen...

"Waterval" in Kortenberg

Burgemeester Zaventem: "Het is een ramp"

Waarnemend burgemeester van Zaventem, Dirk Philips, spreekt van een ongeziene ramp. "Het was echt een zondvloed. Op een bepaald ogenblik was de politie zelfs even helemaal onbereikbaar."
Het onweer heeft in Zaventem 8 à 10 straten doen onderlopen. Het gaat onder meer over de Leuvensesteenweg, de Mechelsesteenweg, de Tramlaan, de Moorselsesteenweg, Zeven Tommen en de Hector Henneaulaan.

Op de luchthaven Brussels Airport staat de tunnel onder de landingsbaan onder water, maar hinder voor het vliegverkeer is er niet. 

"Waterval" in station Aalter

Lutgarde Bennekens

Op de E40 van Brussel naar Leuven waren er ook lange tijd problemen, zoals hier in Sterrebeek. 

Onweer trekt richting Oostkust

Het onweer bevindt zich momenteel in het Meetjesland, dicht bij Brugge, maar trekt geleidelijk aan in de richting van de Oostkust. Dat meldt het KMI. Andere onweershaarden, die zich momenteel in het noorden en het zuiden van de provincie Limburg bevinden, verplaatsen zich langzaam richting de provincie Antwerpen.

Politie vraagt om centrum Aalter te vermijden

De politie vraagt om het centrum van Aalter, in Oost-Vlaanderen, te vermijden. Alle toegangswegen tot het centrum hebben er te kampen met wateroverlast. 

Station Aalter loopt onder water

Het station van Aalter, in de provincie Oost-Vlaanderen, staat onder water. Mensen kunnen er maar moeilijk door. 

En ook op andere plekken in Aalter staan straten onder water. 

We krijgen honderden oproepen over ondergelopen kelders en huizen. Het is hier even een rampgebied

De hulpdiensten worden in Steenokkerzeel overstelpt met oproepen, zegt Kurt Ryon, de burgemeester van Steenokkerzeel in "Het Journaal". "Het is sinds 1982 geleden dat we zo'n ravage hebben gehad in ons dorp." Al is de schade momenteel nog moeilijk in te schatten. 

Spoorverkeer naar luchthaven verstoord

Door de hevige regen is het spoorverkeer naar de luchthaven van Zaventem verstoord. Drie van de vier sporen zijn momenteel buiten gebruik door wateroverlast en modder. Een aantal treinen zijn afgeschaft of worden omgeleid. Het spoorverkeer tussen Brussel en Leuven ondervindt weinig hinder.

Onweer nu boven Oost- en West-Vlaanderen

Het onweer heeft zich ondertussen verplaatst naar Oost- en West-Vlaanderen. Ook daar is er kans op lokaal wateroverlast. 

Ondergelopen straten en kelders in Kortenberg en Grimbergen

Kortenberg (foto onder) en Grimbergen hebben ook heel wat last van het onweer. Verschillende straten, kelders en zelfs woonkamers lopen onder. 

In Brussel is de Romeinsesteenweg onder de brug van de A12 volledig onder water gelopen. Ook de Georges-Henritunnel staat onder water en de Woluwelaan is wegens wateroverlast in beide richtingen afgesloten ter hoogte van de Hippocrateslaan.

Vooral problemen ten oosten van Brussel

Vooral in het oosten van Brussel lijken er grote problemen te zijn. Zo staan verschillende straten onder water in Zaventem. Ook op de luchthaven is er heel wat wateroverlast, maar voorlopig zijn er nog geen vluchten geannuleerd of vertraagd. 

En ook in buurtgemeente Steenokkerzeel staan heel wat straten blank, zo is te zien op onderstaande beelden. 

Videospeler inladen...

Derde dag op rij

Het is al de derde dag met lokale onweders. Ook de voorbije twee dagen trok er een stevig onweer over het land. Gisterenavond werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Sint-Lievens-Houtem. En ook in Dilbeek waren er problemen. 

Voor niet-dringende brandweerinterventies blijft het nummer 1722 actief. Wie echt dringend hulp nodig heeft, moet nog steeds bellen naar 112.

Meest gelezen