Video player inladen...

Kinderen met salmonella besmet uit Pittem, Meulebeke en Lotenhulle 

In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, in West-Vlaanderen zijn 14 kinderen opgenomen met een salmonellavergiftiging. Het gaat om kinderen die school lopen in onder meer Pittem en Meulebeke in West-Vlaanderen en een school in Lotenhulle, een deelgemeente van Aalter in Oost-Vlaanderen. Het ziekenhuis heeft een opnamestop afgekondigd. Het voedselagentschap onderzoekt nu de stalen die genomen zijn bij de betrokken traiteur.

Twee leerlingen uit een school in Meulebeke zijn in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt opgenomen met een salmonellavergiftiging. Andere kinderen zitten ziek thuis.  De directie heeft samen met het CLB een brief opgesteld voor de ouders.

Ook kinderen uit een school in Pittem zijn besmet en opgenomen in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Vermoedelijk liepen ze de vergiftiging op door het eten. 

In de Taborschool in Lotenhulle bij Aalter in Oost-Vlaanderen werden er eveneens kinderen ziek. Nu is duidelijk dat het om de salmonellabacterie gaat, die ze via het eten binnenkregen. Van de 340 kinderen in de basis- en kleuterschool in Lotenhulle zijn er 25 ziek geworden, 4 jonge kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen. 

Het Sint-Andriesziekenhuis heeft een opnamestop ingevoerd. "Mochten er nog opnames noodzakelijk zijn, dan worden die doorgestuurd naar andere pediatrische afdelingen", zegt hoofdgeneesheer Antonio Gazziano. 

De symptomen van een salmonella-infectie zijn misselijkheid, buikpijn, koorts, braken, hoofdpijn en diarree. De symptomen verschijnen meestal 8 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel.

Zelfde traiteur levert maaltijden aan de scholen

Het voedselagentschap onderzoekt waar de Salmonellabesmetting vandaan komt. De kinderen gaan naar verschillende scholen, die hun maaltijden kopen bij dezelfde traiteur. 

Voedsel is altijd een mogelijke bron als het gaat over maag-darminfecties. "Het voedselagentschap is bij de betrokken traiteur gaan kijken of er een oorzakelijk verband is tussen de ziektesymptomen die zijn vastgesteld, en wat we bij de traiteur zien", zegt Filip Houdart van het FAVV.

"Bij de traiteur is er op dit ogenblik niks abnormaals vastgesteld dat kan wijzen op een salmonellabesmetting. Er zijn stalen genomen om de zaak verder te onderzoeken.  De resultaten worden ten vroegste begin volgende week verwacht", besluit Houdart.

VIDEO: "Karrewiet" sprak met leerlingen in de Sint-Amandusschool in Meulebeke en legt uit wat salmonella precies is.

Video player inladen...

Meest gelezen