Koning en koningin fietsen door Limburg

Het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Beringen en Heusden-Zolder is vlekkeloos verlopen. Het stond voor een groot deel in het teken van de fiets en de mijnen.

Gisteren werden de vorsten verwelkomd door een grote groep schoolkinderen aan Flanders Bike Valley in Beringen. Ze waren erg geïnteresseerd hoe daar met de modernste technologieën wordt gesleuteld aan prestaties van wielrenners en andere topsporters in onder meer een windtunnel en een klimaatkamer. In de fietsenfabriek Ridley volgden ze een deel van het ontwikkelings- en productieproces en toonden zich beiden verbaasd over de lichtgewicht carbonmaterialen.


De vorsten hadden de fietsen die ze bij hun blijde intrede in 2000 van de provincie Limburg cadeau kregen meegebracht. Daarmee reden ze over een stuk van het fietsroutenetwerk in Heusden-Zolder, tot aan de ZLDR Luchtfabriek, waar ze kennismaakten met ex-mijnwerkers en de herbestemming van het gebouw. Ze proefden lekkers in de keuken van CVO De Verdieping.

 

Koningin in het volk


Er was een kort officieel moment in het gemeentehuis van Heusden-Zolder met een toespraak van burgemeester Mario Borremans, en daarna volgde een zogenaamd volksbad. De koning en koningin namen een heel lange tijd om buiten te praten en handjes te schudden met de honderden schoolkinderen en andere sympathisanten die er hadden postgevat. De koningin ging zelfs even over de omheining tot tussen een groep bejaarden, tot wanhoop van de veiligheidsmensen. Als geschenk van de gemeenten Beringen en Heusden-Zolder kregen de vorsten een korf streekproducten en een schaalmodel van het beeld van de mijnwerkers dat in Zolder-Centrum staat.

 

Meest gelezen