Video player inladen...

Welk kiesdistrict in Ierland stemde als enige tegen legalisering van abortus?

In een historische volksraadpleging hebben de Ieren beslist om de strikte abortuswetgeving te versoepelen. Na telling van alle stemmen in alle 40 kiesdistricten stemde 66,4 procent voor de noodzakelijke grondwetswijziging. Slechts in 1 van de 40 kiesdistricten, meer bepaald Donegal, stemde een meerderheid tegen. Onze journaliste Veerle De Vos trok voor het referendum naar Donegal. Dit is haar relaas.

Buncrana in Donegal, de provincie in het uiterste noordwesten van Ierland. Volgens de recentste volkstelling is dit de meest katholieke gemeente van Ierland, zo’n 90 procent van de bevolking gaat er nog wekelijks naar de kerk. 

De Ieren willen geen baby's vermoorden, niet zoals de Nederlanders of de Belgen

Aan het rondpunt in het centrum van Buncrana staan twee oudere dames met een bord met daarop een grote foto van een foetus. Als Clara, een verpleegster op rust, hoort waar we vandaan komen, zegt ze: "België? Wij willen jullie lakse wetten hier niet. Abortus is moord, geen uitzonderingen daarop." Ook in het geval van een verkrachting of van incest? "Dat is niet de schuld van de baby", zegt Clara resoluut. "De moeder moet leren dat kind graag te zien."

De 388 vergeten vrouwen

Een groep vrijwilligers uit de streek probeert nog zoveel mogelijk inwoners om te praten. Met een groep van 15 jonge en oudere vrouwen en een paar mannen trekken ze ’s avonds naar de kleinere gehuchten rond Buncrana. Ze kloppen aan bij boerderijen en afgelegen woningen. Een aantal van hen voerde al campagne in 1983, toen het 8e amendement aan de grondwet werd toegevoegd. Dat bepaalt dat het leven van een embryo of een foetus evenveel waard is als het leven van de zwangere vrouw.

Sinead Stewart met haar team

"We doen dit al weken, elke avond", zegt Sinead Stewart, organisator van de lokale groep. "We noemen onszelf hier de vergeten provincie omdat Dublin ons vergeet als het gaat om geld voor infrastructuur of andere voorzieningen. Maar wat met onze vergeten vrouwen? We weten dat er de voorbije 4 jaar zeker 388 vrouwen uit Donegal naar Engeland reisden, en dat zijn dan nog alleen de geregistreerde gevallen. Als je dat optelt, kom je aan minstens 3.000 vrouwen sinds 1983."

De financiële crisis van 2008

Een van de vrijwilligers is Bauke Roof, een Nederlandse die al 12 jaar in Ierland woont. "De kloof tussen de stad en het platteland blijft groot in Ierland", zegt ze. "En zeker tijdens de crisis in 2008 zijn veel jonge mensen hier vertrokken, vaak naar het buitenland. Dat helpt niet om oude overtuigingen te veranderen. De invloed van de Kerk blijft hier erg groot."

Een aspect dat ook meespeelt in de strijd is het geld dat uit het buitenland komt. Facebook en Google schrapten eerder al alle advertenties die gefinancierd werden door buitenlandse organisaties, maar dat legt de geldstroom niet stil. De goedgemaakte advertenties op het internet komen vooral van het anti-abortuskamp.

Voor Amerikaanse pro-life-activisten is Ierland het laatste strijdveld. Als ze deze strijd verliezen, is alles verloren

"Amerikaanse pro-life-bewegingen mengen zich volop in de strijd", zegt Sinead. "Er zijn zelfs een heleboel activisten naar hier gekomen. Ze beschouwen Ierland als hun laatste strijdveld, als een land waar de traditionele waarden nog overeind zijn gebleven. Als ze deze strijd verliezen, dan hebben ze alles verloren."

Video player inladen...

Meest gelezen