Video player inladen...

"Raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald, is afkomstig uit het Russische leger"

De raket waarmee 4 jaar geleden vlucht MH-17 uit de lucht is geschoten boven Oekraïne, kwam van het Russische leger. Dat is de conclusie van het internationaal onderzoeksteam dat het dossier onderzoekt. 

De Boek-installatie waardoor de vlucht is neergestort, komt uit de 53e Brigade van het Russische leger in Koersk. Dat blijkt uit het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT), een onderzoeksteam uit Nederland, België, Oekraïne, Australië en Maleisië. Dat voert het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17, met het oog op een mogelijke rechtszaak. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets met die crash te maken heeft.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Boek-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders en 6 Belgen. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Beeld op sociale media

Op basis van uitvoerig beeldmateriaal, vooral foto's en filmpjes op sociale media, kon het onderzoeksteam de bewuste Boek-installatie identificeren en volgen tot op de plek waar de raket werd afgevuurd. De Boek is gefilmd op een parkeerplaats van de 53e Brigade van het Russische leger in Koersk. Daar is hij op 23 juni 2014 vertrokken in een konvooi met andere Boeks. Het konvooi reed richting Oekraïense grens. 

Dat MH17 met een Boek-raket was neergehaald, was bijna drie jaar geleden al vastgesteld in een onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid. De conclusie van dat onderzoek was dat een Russische Boek-raket vlak naast de cockpit was ontploft, waardoor het vliegtuig in stukken uiteenviel en neerstortte. De raket was afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische rebellen vochten tegen het Oekraïense leger.

Weggeveegd boordnummer

Een jaar later bevestigde het Joint Investigation Team dat de Boek-installatie wel degelijk uit Rusland kwam. De installatie had de raket afgevuurd, en werd een dag later weer teruggebracht naar Rusland. De Boek-installatie waarmee de raket is afgevuurd, is gefotografeerd in Oost-Oekraïne. Nu blijkt uit onderzoek van dat beeldmateriaal dat het wel degelijk om één van de Boeks gaat uit het konvooi van het Russische leger dat in Koersk vertrok op 23 juni. Restanten van het (weggeveegde) boordnummer en andere uiterlijke kenmerken komen precies overeen met één van die Boeks.

Het onderzoeksteam zet nu zijn onderzoek voort en roept getuigen nogmaals op om zich te melden. Alle betrokken landen in het onderzoek zijn al overeengekomen dat àls het ooit tot een rechtszaak komt, die zaak in Nederland zal plaatsvinden.

Van Leeuw: "We willen de namen van de verdachten niet bekendmaken"

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen