Video player inladen...

Modder ruimen in Sint-Lievens-Houtem na zondvloed

Een erg lokaal, kort maar hevig onweer heeft grote schade veroorzaakt in Sint-Lievens-Houtem. Het onweer brak er gisteravond los en deed heel wat straten en enkele huizen onder lopen. In het centrum was er zelfs een echte modderstroom. Het was al de tweede dag op rij dat de gemeente met wateroverlast te kampen kreeg. Vandaag meten de getroffen inwoners de schade op.

De bewoners van het centrum van Sint-Lievens-Houtem kunnen het nog altijd niet geloven. "Het was een serieuze regenvlaag. Ik keek naar buiten en zag de modderstroom op me af komen. We hebben nog zandzakjes gelegd maar het bleef maar komen. We hebben ook twee pompen ingezet, maar ze konden het water echt niet slikken.", getuigt een inwoner die nog altijd onder de indruk is. Enkele straten van het centrum van Sint-Lievens-Houtem veranderden gisteren in een echte modderstroom na een erg hevig onweer dat amper een half uurtje duurde.

Heel wat kelders liepen onder, ook die van Patricia De Backer: "Een kleine 15 centimeter hoog stond het hier. Het was een enorme modderstroom die je gewoon niet kon tegenhouden, die gewoon de kelder binnenliep. Mijn diepvries en frigo staan hier, ik denk dat ze kapot zijn. Het hangt allemaal vol." Het onweer duurde amper een half uur, maar het rioleringsnet kon de liters regen niet slikken. De situatie was zo erg dat het gemeentelijk rampenplan even afgekondigd werd. De brandweer was tot diep in de nacht druk in de weer om de modderlaag weg te halen.

"Op de baan zijn ze tot twee of drie uur bezig geweest.", vertelt een inwoner van de Polbroek. Eerst ruimde brandweer de grootste kruispunten, later ook de kleine wegen. De meeste smurrie is nu weg al zijn er hier en daar wel slijksporen en hebben heel wat straten een bruin kleurtje. Aan de Okay supermarkt werden zelfs kleine kraantjes ingezet om de modder op te ruimen. 

"Dweilen met de kraan open"

Niet alleen de straten veranderden in een kolkende rivier. Het water drong ook heel wat huizen en winkels binnen. Krantenwinkel Ypsilon An Willemsen deelde ook in de klappen. "Het is al de tweede keer op evenveel dagen tijd. Het begon dinsdagmiddag. Ik stond in de middag en plots kwam het water me tegemoet. Ja, dan begin je meteen te dweilen en schoon te maken. Je denkt dat het bij die ene keer zal blijven en kijk... gisteravond was het opnieuw prijs. Ik kreeg telefoon van mijn collega dat de winkel weer onder water staat. Het is letterlijk dweilen met de kraan open. We kunnen dat niet oplossen. Het water komt gewoon via de riolen omhoog. "

Intussen is het voor Willemsen en de andere getroffenen schade opmeten. "De schade is niet te overzien. Er is enorm veel kantoormateriaal beschadigd. Wat niet omhoog stond is kapot. Dat wordt nog leuk met de verzekeringen...". De vrees zit er dik in bij de inwoners van Sint-Lievens-Houtem want ook de komende dagen wordt nog onweer voorspeld. "Mijn collega is vervroegd uit vakantie teruggekomen om me te helpen met opruimen en zoveel mogelijk dingen omhoog te zetten."

Overmacht of niet? 

Verschillende inwoners wijzen de gemeente aan als schuldige. Volgens één inwoner is er bij de heraanleg van de markt niet voldoende nagedacht over afwatering. Burgemeester Lieven Latoir (Nieuw Houtem) ontkent dat met klem. "We zijn bij de aanleg van de nieuwe markt niet over één nacht ijs gegaan. We hebben echt nagedacht of het rioleringsnet het water zou kunnen slikken bij hevige regenval. We hebben zelfs bufferbekken aangelegd van 900 m³. De buffercapaciteit is zo tien keer vergroot.". Toch blijven inwoners klagen: "De gemeente trekt het zich niet aan, het water komt uit de grond", zegt een oudere man.

Burgemeester Latoir heeft begrip voor het gevoel van onmacht dat leeft maar benadrukt dat er de voorbije jaren maatregelen zijn genomen om modderstromen tegen te gaan: "We hebben heel wat erosiewerende maatregelen genomen zoals de aanplant van struiken en bomen of aanleggen van nieuwe irrigatiekanalen. Dat net om te voorkomen dat modder van de omliggende akkers wegspoelt en elders voor overlast zorgt. We merken vandaag dat bij extreme regenval ook die maatregelen niet werken. We gaan verder overleggen maar soms kan je als gemeente ook niet meer doen." De gemeentediensten blijven nu nog even in de weer om de openbare ruimte verder vrij te maken. Als dat gebeurd is gaan ze ook inwoners verder bijstaan. 

Meest gelezen