Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

NFL-spelers mogen niet meer knielen bij het Amerikaanse volkslied

American football-spelers mogen voortaan niet meer knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. De NFL, koepelorganisatie van het professionele American football, heeft beslist dat zowel de knielende spelers als de clubs vanaf nu een sanctie kunnen krijgen. Door te knielen willen spelers vooral protesteren tegen het politiegeweld op zwarte Amerikanen. 

Al 2 jaar lang knielen zowel spelers uit de NFL als uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA tijdens het volkslied bij de aanvang van de wedstrijd. Colin Kaepernick is de eerste speler die begon met de protestactie. Hij klaagt vooral het politiegeweld tegen zwarten en de ongelijke economische situatie aan.  

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump getuigt het knielen van een gebrek aan respect ten opzichte van het land en de nationale waarden.  "Haal die rotzakken van het veld", zei Donald Trump al. Hij riep de Amerikanen bovendien op om niet meer naar wedstrijden te gaan van de NFL. Vicepresident Mike Pence verliet zelfs na het knielen een match tussen Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers.  

(Lees voort onder de tweet.)

Roger Goodell, de commissaris van de NFL, heeft gisteren de nieuwe maatregel bekendgemaakt die American football-spelers verbiedt te knielen tijdens het volkslied. Als de spelers weigeren om recht te staan, mogen ze in de kleedkamer blijven. "We willen gewoon dat de spelers respect tonen voor het Amerikaanse volkslied", zegt Goodell in een persconferentie. De NFL zou die beslissing hebben genomen uit angst voor Trump. Ze vrezen boycots van de wedstrijden en het wegblijven van supporters. 

De NFLPA, de spelersvereniging, heeft al gereageerd in een tweet op de beslissing van de NFL. Volgens de vereniging tonen de spelers net hun patriotisme door hun sociaal activisme.  De beslissing van de NFL gaat in tegen de principes en waarden van de bond.  De NFLPA gaat de nieuwe maatregel nu grondig bekijken in functie van hun overeenkomst.  

Meest gelezen