Richard Brocken/HH

Nieuwpoort: 9-jarig meisje van de dood gered dankzij alerte burgers

Een 9-jarig meisje is donderdagmiddag aan de dood ontsnapt nadat ze bedolven was geraakt in een anderhalve meter diepe put op het strand van Nieuwpoort. Het Duitse meisje was op vakantie met haar ouders en groef al voor de tweede dag op rij in een diepe put. Plotseling stortte die in. Uitbaters van een strandbar en werklui van op de zeedijk lieten meteen hun werk vallen en begonnen als bezetenen te graven met hun handen en het schopje van het meisje.

“Het duurde minutenlang vooraleer we het meisje zagen. We groeven al tot een 1,2 meter diep en dachten dat we haar niet zouden vinden. De moeder riep: "dieper, dieper!", plots kwam een T-shirt tevoorschijn. Ik heb nog nooit mensen zó snel zien graven”, vertelt Jan Calcoen.  De vrijwillig brandweerman en luitenant van post Koksijde was als veiligheidscoördinator aan het werk op de zeedijk. In totaal hielpen wel een twintigtal mensen mee aan de redding.

“Ik besloot de reanimatie op mij te nemen gezien mijn ervaring. Na een hartmassage en beademing kreeg het meisje opnieuw hartslag en kwam ze bij bewustzijn. Ze heeft enorm veel geluk gehad. Alles zat mee: we waren er meteen bij en ze lag met haar buik en hoofd naar beneden. Zo kreeg ze geen zand binnen en was er nog een kleine holte met een beetje zuurstof”, gaat Calcoen verder.

Het meisje stond nadien terug recht en werd ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. “Ze is het enige kind dat ik levend uit een ingestorte put weet komen. In mijn 45-jarige carrière als brandweerman zag ik al vier kinderen sterven door een put. Meestal komen de hulpdiensten te laat, want in zo’n geval gaat het niet om minuten, maar om seconden”, aldus een licht geëmotioneerde Calcoen.

De politie Westkust wil na dit voorval nogmaals oproepen om geen putten te maken in het zand. "Ook de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) maakt al jaren campagne rond hieromtrent. Het wordt tijd dat mensen inzien hoe gevaarlijk het is", zegt politiewoordvoerster Ine Deburchgraeve.

Meest gelezen