Wereld Kanker Onderzoek Fonds brengt obesitas in verband met 12 soorten kanker 

Volgens een nieuw expertenrapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) is er een verband tussen obesitas of zwaarlijvigheid en 12 soorten kanker. Wetenschappers die aan het rapport hebben meegewerkt, vrezen dat obesitas de belangrijkste oorzaak van kanker zal worden. 

Dat obesitas kanker kan veroorzaken, was al eerder aangetoond.  Eerdere studies hadden al verbanden gevonden tussen zwaarlijvigheid en 7 soorten kanker.  In het nieuwe rapport worden nu ook 5 andere soorten kanker in verband gebracht met zwaarlijvigheid.  Dat brengt het totaal aantal kankers op 12. Het gaat om kankers van de lever, darm, maag, slokdarm, galblaas, nier, pancreas, borst, eierstokken, baarmoeder, prostaat, en mond en keel. 

Ongezonde levensstijl

Roken is momenteel nog altijd de belangrijkste oorzaak van kanker. Maar over hooguit enkele tientallen jaren zal dat obesitas zijn, aldus de organisatie. Onze ongezonde levensstijl, waarbij we te vet eten en te weinig bewegen, zal ertoe leiden dat almaar meer mensen kampen met overgewicht en kanker zullen krijgen.

Daarom pleit het WKOF voor gezondere leefgewoonten, die volgens de organisatie echt wel een verschil kunnen maken. Vooral omdat 40 procent van de kankers vermijdbaar zijn.  

10 stappenplan

Om kanker te vermijden, raadt het WKOF 10 zaken aan: 

  • Hou een gezond gewicht.
  • Wees actief.
  • Eet maaltijden die rijk zijn aan granen, fruit, groenten en peulvruchten.
  • Beperk fastfood en bewerkt voedsel dat veel suiker, zout en vet bevat. 
  • Eet zo weinig mogelijk bewerkt vlees en beperk rood vlees tot 3 porties per week.
  • Beperk suikerhoudende dranken.
  • Beperk alcohol.
  • Vermijd voedingssupplementen, haal uw vitaminen en mineralen uit gezonde voeding.
  • Geef borstvoeding (is zowel gezond voor de moeder als de baby).
  • Blijf de bovenstaande aanbevelingen ook in de mate van het mogelijke  opvolgen als u te horen hebt gekregen dat u kanker hebt.

Meest gelezen