UGent ontwikkelt nieuwe biologische techniek om fruitvliegjes te verdelgen

De universiteit Gent heeft een biologische techniek ontwikkeld om de Aziatische fruitvlieg te verdelgen. Dat is een exotische soort die oprukt in Vlaanderen en tot 100 miljoen euro schade aanricht per jaar bij fruittelers. De vliegen leggen eitjes in appelen, peren, kersen en bramen die nog niet rijp zijn. De maden eten, eens ze uitgekomen zijn, al het vruchtvlees op. De plaag kan nu op een biologische manier aangepakt worden. En, de technologie zou ook werken bij de inheemse huis-tuin-keukenfruitvlieg, alleen is ze daar nog niet toegepast.

De universiteit heeft een biologische techniek gevonden om de schadelijke Aziatische fruitvlieg te bestrijden en dat is een primeur. Het gaat om een techniek waarbij een bestaand virus wordt aangepast en verspreid binnen de fruitvliegpopulatie. De diertjes worden er ziek van en sterven er binnen de week door. Zo kunnen fruitvliegplagen snel uitgeroeid worden en blijft de schade bij fruittelers beperkt. Die is nu nog enorm, naar schatting tot 100 miljoen euro per jaar in Vlaanderen. De Aziatische fruitvliegen kunnen een volledige fruitoogst in korte tijd vernielen. De techniek is dan ook goed nieuws voor de fruitteelt. Het virus zou op relatief korte termijn al écht gebruikt kunnen worden. 

Invasieve soort

De Aziatische fruitvlieg of 'Drosophila suzukii' is een exotische soort. Ze dook voor het eerst op in ons land in 2011 in Oostende maar heeft intussen zo goed als heel Vlaanderen veroverd. Dat is enorm slecht nieuws voor fruitkwekers bij ons, zeker omdat de fruitteelt een erg goede reputatie heeft. De suzikii zorgt niet enkel bij ons voor mislukte oogsten, ook elders in Europa houdt het diertje lelijk huis.  

Nobelprijs

De technologie die gebruikt wordt, is een toepassing van de zogenaamde 'RNA-interferentie'. Dat is een nieuwe wetenschappelijke techniek die in 2006 nog de Nobelprijs won. Om een (heel lang) verhaal kort te maken: De techniek speelt in op bepaalde genen en zorgt ervoor dat die bepaalde eiwitten niet langer kunnen aanmaken, daardoor verliezen de genen hun functie. De techniek werkt niet met genetische manipulatie maar met bestaande virussen waar de fruitvliegen sowieso al last van kunnen hebben. Die virussen krijgen een extra functie ingeplant waardoor de diertjes ziek worden en uiteindelijk sterven. Het grote voordeel van de techniek is dat die biologisch is en dat er dus geen schade is voor andere dieren of mensen. Ook voor het fruit zelf is er geen gevaar.  

Binnenkort verlost van fruitvliegen? 

De kans zit erin, want de techniek zou ook moeten aanslaan bij de inheemse huis-tuin-keukenfruitvlieg die bij je thuis opduikt. Het verschil tussen de 'Vlaamse' fruitvlieg en de Aziatische is dat onze inheemse soort enkel eitjes legt in fruit dat al geoogst is.

Meest gelezen