Waarom zou de N-VA niet welkom zijn op de Gay Pride?

Opiniemaker Luckas Vander Taelen kijkt met verwondering naar een poging van Franstalige actievoerders om de praalwagen van de N-VA te blokkeren tijdens de Gay Pride in Brussel.  Wat is er aan de hand?

opinie
BELGA/VERGULT
Luckas Vander Taelen
Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelancejournalist.

Er zijn niet weinig landen waar Gay Prides verboden zijn, of in heel moeilijke omstandigheden doorgaan. Waar deelnemers in gevaar zijn, omdat ze belaagd worden door fanatieke tegenbetogers.

Gelukkig is dit in België niet het geval: de jaarlijkse optocht is hier een uitbundig feest van de diversiteit geworden. Of van de zogenaamde "LGBTQQIAAP"-gemeenschap, wat zowat de meest onuitspreekbare afkorting ooit moet zijn. Opkomen voor het recht op het beleven van verscheidenheid van seksuele geaardheid door wie Lesbisch is, of Gay, Bisexueel, Transgender, Queer, Questioning, Intersex, Asexual, Allies en Pansexual is zo groot dat iedereen het recht op een lettertje opeist.

Waarschijnlijk voelen er zich een twintigtal groepen uitgesloten, maar gelukkig zijn er nog wel wat letters over in het alfabet om nog een ander letterwoord te vieren, IDAHOT, ofwel de International Day Against Homphobia and Transphobia.

Brussel

De Brusselse Gay Pride is in Brussel een traditie geworden en was ook deze keer een groot succes, met 100.000 deelnemers. Maar de stoet werd ontsierd omdat de praalwagen van de N-VA aangevallen werd door Franstalige actievoerders. Die vonden dat de Vlaams-nationalisten  hun plaats niet hebben in de Gay Pride, omdat het beleid van de partij "integraal deel uitmaakt van de geweldplegingen die op onze gemeenschappen wegen".

De toon was vrijdag al gezet op de RTBF, waar een radicale feministe de goede bedoelingen van staatssecretaris Zuhal Demir in twijfel trok. Demir mag dan wel een actieplan tegen homofobie hebben, maar volgens de activiste komt haar partij alleen op voor homo's die passen in haar ideologisch wereldbeeld.

Wie die ochtend naar de radio luisterde in Zuid- België maakte kennis met een nieuw woord: de N-VA is een "homonationalistische" partij." Die homoseksuelen verdedigt die bij haar passen : blank, Belg en middenklasse, maar niet de andere..."

Waarop een dergelijk analyse gebaseerd is, daar kwam de feministe niet aan toe. Het had wellicht te maken met  Demirs kritiek op de  moslimgemeenschap die homoseksualiteit niet altijd gemakkelijk aanvaardt. Die opmerking van Demir was voldoende om haar een "stigmatiserend" gedrag te verwijten zijn, want homofobie komt ook bij andere groepen voor. Bij hindoes en joden bijvoorbeeld, zei de feministe. Dat die godsdiensten in Brussel weinig vertegenwoordigd zijn, leek in deze minder belangrijk...

Tijdens de stoet werden de N-VA-ers belaagd door medebetogers die de partij wilde weren om ze "extreemrechts" zou zijn.

Vooral in Franstalige linkse kringen is de afkeer van de partij van Bart De Wever totaal, mede door de immigratiepolitiek van Theo Francken.  Voor veel nuance is geen plaats; een rigide ideologische overtuiging domineert hun discours.

Maar het is net de kracht van de Gay Pride dat niet alleen alle kleuren van de seksuele regenboog er in meelopen, maar ook heel veel vertegenwoordigers van alle kanten van het politieke spectrum. De tegenstanders van de N-VA lijken hun eigen grote gelijk belangrijker te vinden dan die verscheidenheid.

Op de RTBF was ook al kritiek te horen op het te te hoge carnaval-gehalte van de optocht en werd er gepleit voor een militantere aanpak. Zo dreigt de Gay Pride snel te verworden tot een marginale manifestatie van gelijkgezinden, die waarschijnlijk snel onderling zullen beginnen te ruziën over wie de prijs van de zuiverheid verdient. 

De Gay Pride heeft alleen nut heeft als ze een ruim publiek aanspreekt en de enge partijgrenzen overschrijdt. 

De Gay Pride heeft alleen nut heeft als ze een ruim publiek aanspreekt en de enge partijgrenzen overschrijdt. Als enkel partijen mogen deelnemen die aan linkse criteria beantwoorden, is ze gedoemd elke relevantie te verliezen. Dat ze meer dan nodig is en blijft, bleek twee dagen later toen een groepje gays in een zogenaamd moeilijke wijk in elkaar werd geslagen door "plaatselijke jongeren". Dat was ook al twee weken eerder gebeurd, in die mate dat de politie er zich over verbaasde dat de homo's er zich gewaagd hadden.

In een straat op minder dan een kilometer van de Grote Markt... Zolang niet iedereen daar veilig kan wandelen, of hij of zij nu hetero is of  Lesbisch of Gay, Bisexueel, Transgender, Queer, Questioning, Intersex, Asexual, Allies en Pansexual blijft een Gay Pride meer dan nodig....

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen