Royaal gespot: van paaien met smarties tot verbazen met diamant en titanium

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Bij de Britten blijft de "royal wedding" nazinderen en verklapt fotograaf Alexi Lubomirski de truken van de foor. In Denemarken heeft kroonprins Frederik Abraham gezien. Hij trakteerde 70.000 landgenoten op een beetje beweging (en zijn gezin op zweet), en praatte over zijn moeilijke jaren. De Nederlandse koningin Máxima haalde de Stuart-diadeem vanonder het stof, terwijl manlief het Groothertogdom Luxemburg met titanium vergeleek. En keizer Akihito heeft na 29 jaar eindelijk een geschilderd portret. 

Say "cheese"? No, say "smarties"

De royal wedding van de Britse prins Harry en kersverse hertogin van Sussex Meghan Markle is een week achter de rug, maar de verhalen blijven uiteraard komen. Alexi Lubomirski die de officiële huwelijksfoto's nam, klapt uit de biecht over de sfeer die er heerste. Hij nam eerst foto's na de receptie in St George's Hall.

We hadden 3 en een halve minuut voor de foto's buiten. Alles zat in een strak protocolschema.

"We hadden 3 en een halve minuut (!), want alles zat in een strak protocol-schema. We trokken naar de rozentuin van Windsor Castle en daarna naar  de trappen van het oostelijke terras waar Meghan zich spontaan neervlijde tussen de benen van Harry. Ze zaten te lachen over het feit hoe moe ze wel waren en hoe gelukkig dat de plechtigheid eindelijk achter de rug was. Ik bleef gewoon foto's nemen en pas op hotel kon ik ze rustig bekijken. Ze waren... amazing", blikt een opgeluchte Lubomirski terug.

De foto's met de familie van bruid en bruidegom en de tien bruidskinderen daarentegen was andere koek. "We probeerden het een beetje anders te doen. Het moest een familiefoto worden, geen foto van een lineair opgestelde rij in het leger of van een sportclub. Sommigen staan recht, anderen zitten neer en kinderen op de schoot", vertelt Lubomirski over het denkwerk dat er aan te pas kwam. De grijns van prins George ging intussen al viraal net als de leunende John Mulroney (7) , het jongetje helemaal rechts op de foto hieronder.

Er heerste uiteraard chaos. Kinderen zijn nu eenmaal luidruchtig en speels. De fotograaf merkte op dat ze zoet werden gehouden met M&M's en besloot daarop iedereen op de set aan zijn kant te krijgen met de magische woorden: "Wie lust er graag smarties?"

Lubomirski kende Harry en Meghan niet persoonlijk toen hij gevraagd werd voor de verlovings- en huwelijksfoto's. Hij was in Londen vorig jaar toen hij een telefoontje kreeg van Kensington Palace voor een sollicitatiegesprek. "Mijn moeder onderging net een zware, riskante operatie die tien uur duurde", zegt hij. De fotograaf wachtte op het verlossende telefoontje van het ziekenhuis dat alles goed was verlopen.

Maar het Britse hof hing aan de lijn. "Ik dacht werkelijk dat er iemand een grap met mij uithaalde." Het enige dat Lubomirski als link met prins Harry had, is Botswana: de fotograaf groeide in het Afrikaanse land op en voor Harry is het zijn tweede thuis.

Alexi Lubomirski (rechts) was een van de honderden gasten op de royal wedding. Hij zat met zijn echtgenote in de kapel.
WPA Rota

Rennen met een jarige kroonprins

De Deense kroonprins Frederik vindt sport ontzettend belangrijk dus kwam hij met het idee op te proppen om voor zijn 50e verjaardag een Royal Run in vijf grote steden te organiseren. Zo'n 70.000 landgenoten schreven zich in en hardloper Frederik liep vijf maal vlotjes mee. "Lopen geeft je vreugde, welzijn en energie", sprak de troonopvolger 's ochtends aan de start. Hij was blij dat het weer mee zat. Frederik werd van de ene stad naar de andere vervoerd met een helikopter.

Ook zijn gezin liep 1,6 kilometer mee. Oudste zoon Christian (12) hoopte vooral zijn vader te kloppen met een tijd van 7 min. 35 sec. Zijn jongere zus, een bezwete Josephine (7) vond het best "zwaar" en moeder Mary probeerde haar ritme te zoeken tussen vier kinderen "die hun eigen looptempo hebben".   

De laatste loodjes werden afgelegd in de buurt van paleis Amalienborg (Kopenhagen) waar koningin Margrethe vanop het balkon de Denen en haar zoon Frederik -die speciaal even vertraagde om netjes terug te zwaaien- aanmoedigde.

Gisterenavond was er voor de gelegenheid ook een galabanket, waar verschillende Europese koninklijke paren aanschoven. Zo ook onze koning Filip en koningin Mathilde. Die laatste mocht aanschuiven naast de jarige kroonprins. 

Voor Frederiks verjaardag liet de koninklijke familie zich gedurende twee jaar volgen door een cameraploeg tijdens privéaangelegenheden. De documentaire "My way" werd vorig weekend in aanloop naar de festiviteiten uitgezonden op TV 2. Daarin stelt koningin Margrethe dat ze nooit een lange babbel heeft gehad met haar zoon over zijn toekomstige rol als koning. Af en toe kwam het wel ter sprake.  "Ik ben wellicht niet zo precies geweest in mijn boodschap naar hem toe", bedenkt ze zich.

De troon was voor mij meer een angst dan een comfort

Frederik daarentegen wil het zijn eigen zoon Christian makkelijker maken. "Het werd voor mij uiteindelijk meer een angst dan een comfort", zegt Frederik over de troon. Kroonprinses Mary vertelt dat haar man vaak nood heeft aan tijd voor zichzelf, samen met goede vrienden, en dat hij zichzelf graag in extreme situaties manoeuvreert. "Hij wil niet dat iemand denkt dat alles zomaar in zijn schoot geworpen wordt. Alles wat hij bereikt, is het resultaat van hard werken. Hij heeft ermee geworsteld om zichzelf te zijn in deze bepaalde rol. Nu is hij wie hij is", analyseert ze.

Over fonkelende diamanten en sterk titanium

Het Nederlandse koningspaar was op staatsbezoek in Luxemburg. Tijdens het staatsbanket wist koningin Máxima de Nederlandse pers en royaltywatchers uitermate te verrassen door de zogenoemde Stuart-diadeem te dragen. De diamanten tiara werd voor het laatst gedragen door koningin Juliana en lag 47 jaar opgeborgen in de Oranjekluis. Bij de diadeem hoort een blauwgroene diamant van bijna 40 karaat, maar die ombrak op het staatsbanket. De twee kleinere diamanten droeg Máxima als oorbellen.

Koningin Juliana met de Stuart-tiara.
Credit ©Rue des Archives/ AGIP

Koningin Juliana droeg het juweel voor het laatst in 1971. Het was een (peperduur) geschenk van de Nederlandse koning Willem III voor zijn vrouw Mary Stuart II van Engeland in 1690.

Laten we een impuls geven aan het partnerschap tussen oude vrienden

Groothertog Henri van Luxemburg

Koning Willem-Alexander vergeleek in zijn tafelrede bij het staatsbanket Luxemburg graag met titanium, dat kan worden gewonnen dankzij uitvindingen van de Luxemburger Guillaume Kroll.  Net als het metaal moet het kleine hertogdom het niet van zijn gewicht hebben maar van zijn sterkte, zei de koning. "Titanium is licht en toch sterk, veroudert niet omdat het niet roest en is enorm stabiel en makkelijk."

Willem-Alexander verwees ook naar de gezamenlijke geschiedenis met Luxemburg: de Benelux Economische Unie bestaat dit jaar exact zestig jaar. "Laten we een impuls geven aan het partnerschap tussen oude vrienden", reageerde groothertog Henri.

Om de banden tussen de Benelux-landen te vieren, ontvangt onze koning trouwens zijn collega's, koning Willem-Alexander en groothertog Henri, op 5 juni voor een lunch in Brussel, samen met de premiers en minister van Buitenlandse Zaken van de drie landen. Thema van de bijeenkomst die koning Filip organiseert, wordt "Een jonge en groene Benelux".

Eerste portret van het Japanse keizerlijke paar

In Japan is het eerste portret van het keizerlijke paar Akihito en Michiko onthuld. Het doek is 2 meter breed en hoog, en geschilderd door de 81-jarige kunstenaar Hiroshi Noda die gespecialiseerd is in het realisme. Hij startte met het werk vier jaar geleden, nadat de keizer zijn stemming had gegeven. Noda baseerde zich louter op een foto. De kunstenaar geeft toe dat de opdracht niet eenvoudig was, maar hij "heeft zijn best gedaan".

(klik op onderstaande link voor foto's)

Van Akihito (84) en Michiko (83) werd eerder al -in 1974- een portret gemaakt, maar toen waren ze nog het kroonprinselijke paar. Het werk werd niet behouden in het Keizerlijk Paleis. Akihito doet volgend jaar vrijwillig afstand van de troon. Hij zal dan dertig jaar keizer van Japan zijn geweest.

Akihito en Michiko ontvingen in april nog de Zweedse koning Carl Gustaf en zijn vrouw. Akihito liet in 2016 weten dat zijn gezondheid en leeftijd het hem moeilijk maken zijn plichten te vervullen.

Meest gelezen