Meer en meer transmigranten in Sint Niklaas

Sinds de strengere aanpak van transmigranten aan het Brusselse Noordstation, heeft de politie van Sint-Niklaas opvallend meer werk, en er is momenteel geen zicht op beterschap.

Sinds april kreeg de politie 10 meldingen binnen, en pakte ze 57 mensen op. De politie brengt de transmigranten dan naar het commissariaat om de identiteit te controleren en een dossier op te starten voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Na enkele uren beslist die dienst dan of ze het bevel moeten krijgen het grondgebied te verlaten, OF - heel soms - naar een gesloten centrum moeten. 

Omdat veel transmigranten het bevel niet opvolgen, kan de politie soms dezelfde transmigranten oppakken en herbegint de hele procedure. Het is een tijdrovende bezigheid, zegt commissaris Hedwig Smet van de politie van Sint Niklaas, en het houdt ook verschillende ploegen bezig die niet kunnen ingezet worden voor andere opdrachten. 

De transmigranten betalen tickets voor trein of bus om naar een industrieterrein te gaan, waar ze een vrachtwagen zoeken waarmee ze naar Groot-Brittannië kunnen. Zodra ze in zo'n truck binnendringen, en er komt een melding van binnen, kan de politie hen oppakken.

Meest gelezen