Video player inladen...

Topontmoeting Noord-Korea en VS nog meer onder druk

Noord-Korea dreigt er opnieuw mee om de topontmoeting met de Verenigde Staten af te blazen. Pyongyang verwijt de VS "onwettig en beledigend" gedrag. Gisteren liet Washington ook al verstaan dat de topontmoeting mogelijk wordt uitgesteld. Die zou normaal op 12 juni plaatsvinden. 

De historische topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald-Trump komt alweer onder druk te staan. De Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui verwijt de Verenigde Staten "onwettig en beledigend gedrag". Ze legt de bal in het kamp van Amerika: "Of de VS ons ontmoeten in een vergaderzaal of bij een nucleaire confrontatie, zal helemaal afhangen van de beslissing en de houding van de Verenigde Staten", zei Chloe vandaag. 

Vergelijking met Libië

De Noord-Koreanen nemen ook aanstoot aan uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Die zei op televisie dat Noord-Korea zou kunnen eindigen als Libië, als het geen nucleaire deal sluit met de VS. Voordien had de Amerikaanse veiligheidsadviseur Bolton ook al die vergelijking met Libië gemaakt.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea onzekerheid creëert over de top. Pyongyang had al gedreigd om de bijeenkomst te annuleren, naar aanleiding van gezamenlijke militaire oefeningen van de VS met Zuid-Korea. Maar het regime wil vooral niet onder druk gezet worden om zijn atoomprogramma eenzijdig op te geven.

Video player inladen...

Ontmanteling nucleaire testsite

In Noord-Korea is intussen een groep internationale journalisten op weg naar de nucleaire testsite Punggye-ri in het noordoosten van het land. De journalisten komen uit Zuid-Korea, de Verenigde Staten, China, Rusland en Groot-Brittannië. Ze zijn uitgenodigd door het regime om de ontmanteling van de testsite bij te wonen. Noord-Korea had eerder aangekondigd dat het de nucleaire site ten laatste vrijdag zou sluiten. De site ligt in afgelegen gebied: de journalisten moeten eerst 12 uur reizen met de trein, dan een halve dag met de bus en daarna volgt er nog een wandeling, te voet door de bergen. De ontmanteling is vooral symbolisch, want waarschijnlijk is de site onbruikbaar doordat er een tunnel is ingestort.  

Meest gelezen