Video player inladen...

Trump houdt deur met Noord-Korea op een kier na afblazen top: "Er kan nog van alles gebeuren" 

De Amerikaanse president Donald Trump sluit niet volledig uit dat de voorziene top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toch nog kan doorgaan, op 12 juni, zoals gepland, of later. De president heeft uitleg gegeven bij zijn beslissing om de top voorlopig te annuleren, na de vijandige taal van Noord-Korea.

Het is een enorme ontgoocheling, zei Trump, dat hij de beslissing heeft moeten nemen om de voorziene top met Kim Jong-un te annuleren. Meteen voegde Trump er krijgshaftige taal aan toe. "Wij zijn meer dan ooit klaar. Ik heb zonet nog met de stafchefs van ons leger gesproken. We zijn, mede door onze militaire investeringen, machtiger dan ooit. We werken samen met Japan en met Zuid-Korea. Samen staan we sterker dan ooit."

De zwaarste sancties ooit, tot Kim doet wat nodig is

De Noord-Koreanen leven al decennia in armoede. Kim heeft volgens Trump een enorme kans gemist om een einde te maken aan die ellende.  Hopelijk doet hij alsnog wat nodig is, vervolgde de Amerikaanse president, voor hemzelf en voor de Koreanen. Noord- en Zuid-Korea moeten op termijn kunnen samenleven. Dat kan alleen gebeuren als de dreiging van een nucleair conflict op het Koreaanse schiereiland verdwenen is. 

"Maar de Verenigde Staten zullen nooit compromissen sluiten als het over onze veiligheid gaat", zei Trump. "Daarom gaan we door met de zwaarste sancties die we ooit tegen Noord-Korea hebben getroffen." In de hoop dus dat de Noord-Koreaanse dictator op die manier tot inkeer komt...

Er kan vanalles gebeuren, nu of later

Opvallend: de Amerikaanse president houdt de deur op een kier. Trump zei zelfs letterlijk dat hij niet uitsluit dat de top toch nog zou doorgaan, op 12 juni, zoals voorzien, of later. De Amerikaanse president besloot met iedereen te bedanken die bij de voorbereiding van de top een rol had gespeeld. In het bijzonder dankte hij zijn vicepresident Mike Pence, de man die in een recente verklaring van Kim Jong-un nog als "een politieke dummy" was bestempeld.

Na de harde woorden van Trump aan het adres van de Noord-Koreaanse leider benadrukte het Pentagon (Amerikaans ministerie van Defensie) dat er geen noodsituatie is, maar dat de Verenigde Staten zeer op hun hoede blijven.

Bekijk hier de volledige toespraak van Trump (zonder ondertitels)

Video player inladen...

Meest gelezen