Video player inladen...

Geen top tussen Noord-Korea en VS: "Grote hobbel op de weg, maar geen terugkeer naar fire and fury"

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump de topontmoeting met Noord-Korea heeft afgeblazen, laat hij duidelijk de deur op een kier staan. Dat zegt VRT NWS-Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Dit is een hobbel op de weg, maar zeker geen terugkeer naar de periode van fire and fury."

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zouden elkaar op 12 juni ontmoeten in Singapore voor een "historische top". Maar de twee hebben plots weer hun agenda vrij, want Trump annuleerde de top via een brief aan Noord-Korea. Reden? De "vijandige" taal van Noord-Korea de afgelopen dagen.

"Trump is relatief mild in zijn brief", analyseert VRT NWS-buitenlandjournalist Jens Franssen. "Hij had een stuk scherper kunnen zijn in zijn taalgebruik, maar dat deed hij dus niet. Zo schrijft hij dat Kim hem zeker mag contacteren als hij alsnog een topontmoeting wil in de toekomst en hij spreekt van een gemiste kans. Trump laat de deur duidelijk nog op een kier staan."

Dat laatste valt ook correspondent Björn Soenens op. "In de hele brief staat maar één dreigement. Dit lijkt mij eerder een grote hobbel op de weg in plaats van de terugkeer naar de fire and fury-taal van een jaar geleden."

Dit is zeker een stapje achteruit in het vredesproces, want iedereen keek uit naar de top

"Dit is zeker een stapje achteruit in het vredesproces, want iedereen keek uit naar de top. En de verwachtingen waren hoog", zegt Franssen. "Maar we mogen niet vergeten dat we van een periode komen waarbij iedereen dacht dat er oorlog zou komen op het Koreaanse schiereiland. Die periode is echt nog ver af."

Maar waarom annuleert Trump de bewuste top nu écht? "Hij voelde aan dat Noord-Korea vrij ver durfde gaan. Zo ver dat het land misschien zélf de top zou annuleren", zegt Soenens. "En dan is de vernietiging voor de Amerikaanse president compleet. Hij zou de kritiek krijgen dat hij zich heeft laten rollen en dat hij te snel had toegegeven. Om dat voor te zijn, heeft hij zelf de touwtjes in handen genomen."

Bovendien leek alles erop dat de top zou mislukken door de scherpe taal van Noord-Korea, zegt Franssen. "En als je zo'n top laat plaatsvinden, dan wil je dat die lukt. Washington dacht dat dat niet het geval zou zijn."

Trump is lang te naïef geweest. Normaal wordt er hard onderhandeld vooraleer het plan voor zo'n top er komt

"Trump is lang te naïef geweest", besluit Soenens. "Normaal wordt er hard onderhandeld vooraleer het plan voor zo'n top er komt. Hier heeft Trump toegestemd nog voor er ook maar één letter op papier stond. Het ging te snel en het was te vroeg. Iedereen wist dat het niet zo simpel zou zijn. Moet Noord-Korea alle nucleaire wapens opgeven? Wat is de rol van China en Zuid-Korea? Blijven er Amerikaanse troepen aan de grens? Die thema's moeten allemaal worden besproken. Dit was toch een les in professionele diplomatie voor Trump, denk ik."

Herbeluister hieronder het gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag"

Herbekijk hieronder het gesprek met Jens Franssen

Video player inladen...

Meest gelezen