Video player inladen...

Peeters: "Pensioenakkoord maximaal respecteren", Open VLD en N-VA veel kritischer

Regeringspartijen N-VA en Open VLD reageren kritisch op het ontwerp-akkoord dat de vakbonden hebben gesloten met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) over zware beroepen bij ambtenaren. "Er is pas een akkoord als dat door de regering wordt goedgekeurd", klinkt het. Beide partijen hebben de lijst met zware beroepen nog niet gezien. CD&V reageert wel optimistisch. "Het feit dat de vakbonden en de minister het eens geraakt zijn is een goede stap. We moeten dit akkoord maximaal respecteren."

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is zelf nog minister van Pensioenen geweest, en waarschuwt voor een hoera-stemming over het ontwerp-akkoord. "De regering moet eerst nog het wetsontwerp goedkeuren", zegt Van Quickenborne. "Maar het belangrijkste is dat er ook een lijst moet zijn voor zware beroepen in de privé-sector. Het kan niet dat een verpleegster in een publiek ziekenhuis een zwaar beroep zou hebben, maar een verpleegster in een privaat ziekenhuis niet."

Als een verpleegster in een publiek ziekenhuis een zwaar beroep heeft, moet dat ook gelden voor een verpleegster in een privaat ziekenhuis.

Vincent Van Quickenborne, Open VLD

Het huidige ontwerp-akkoord noemt Van Quickenborne "de kar voor het paard spannen", omdat het wetsvoorstel van de pensioenen nog niet is goedgekeurd. 

Van Quickenborne wil met zijn partij de lijst met zware beroepen kritisch bekijken. "We moeten waken dat de lijst niet te lang wordt, want dan is het pensioenakkoord uitgehold."

Devroy: "N-VA en Open VLD staan op de rem"

Video player inladen...

N-VA: "We hebben de lijst nog niet eens gezien"

Ook N-VA benadrukt dat er pas een akkoord is als dat door de regering is goedgekeurd. "Op dit moment hebben we de lijst nog niet eens gezien", zegt N-VA-Kamerlid Jan Spooren. "Dit is pas een voorakkoord, het begin dus."

N-VA wil er over waken dat het akkoord "het vooropgestelde budget niet overschrijdt". "We zullen alle informatie kritisch bekijken zodra we die hebben." Hij is wel tevreden dat "de gunstregimes voor ambtenaren worden afgeschaft".

Peeters tevreden over ontwerp-akkoord

Minister van Werk Kris Peeters laat alvast optekenen dat hij tevreden is dat de vakbonden en de minister samen tot een akkoord zijn kunnen komen.

"Natuurlijk moeten er nog verdere stappen volgen", zegt Peeters. "Maar dat de vakbonden en de minister een akkoord hebben bereikt is een eerste stap, een belangrijke stap. Dit is een goede prestatie van de vakbonden en van de minister."

"De privé moet nu volgen. Zodra we over beide sectoren een akkoord hebben zullen we dat ook nog voorleggen aan het federaal planbureau en dan kijken we verder."

Open VLD en N-VA willen het akkoord grondig bestuderen alvorens ze het willen goedkeuren, CD&V is voorzichtiger. "We moeten met deze lijst maximaal rekening houden. We hebben in het verleden aan sociale akkoorden gesleuteld en dat is ons niet in dank afgenomen."

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen