Videospeler inladen...

Van Quickenborne: "Voorbarig lossen lijst zware beroepen geen slimme zet"

Open VLD-parlementslid Vincent Van Quickenborne vindt dat de vakbonden zich geen dienst hebben bewezen door voorbarig de lijst met zware beroepen bekend te maken. Dat zei hij in "Terzake".

Volgens Van Quickenborne is het maken van lijsten pas de tweede stap in de onderhandelingen over de zware beroepen. "Er is een duidelijke afspraak in de regering dat men stap voor stap zou werken. De eerste stap is een kaderwet maken waarin men vastlegt wat de criteria zijn om te bepalen wie een zwaar beroep heeft en wie niet. Daarover is een akkoord bereikt met de vakbonden. Ik denk dat die tekst morgen aanvaard zal worden door de regering", zegt Van Quickenborne.

"In een tweede fase spreekt men dan over lijsten. Morgen zal er door de regering over die lijst voor het overheidspersoneel niet worden gesproken", zegt Van Quickenborne. Er moeten immers eerst een akkoord zijn voor de privésector. "Er moet een gelijke berechting zijn tussen de publieke sector en de private sector, dat is voor ons de essentie." En voor de privésector zal ook een lijst met zware beroepen moeten worden opgemaakt.

Voorbarig

Van Quickenborne is ervan overtuigd dat er een oplossing moet komen voor de zware beroepen, maar hij denkt dat de bonden met het voorbarig lossen van de lijst en te zeggen "het is te nemen of te laten" het niet slim gespeeld hebben.  

"De bonden hadden veel beter in stilte verder onderhandeld om akkoorden te bereiken. Dat was mogelijk geweest. Nu wordt het veel moeilijker, dat is gewoon de realiteit. Het is een moeilijk thema, maar ik denk dat de eindmeet in zicht is. We er kunnen geraken, maar dit is een serieuze storing op het parcours geweest", besluit Van Quickenborne.

VIDEO: Bekijk hieronder het volledige debat in "Terzake" tussen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Luc Hamelinck (ACV)

Videospeler inladen...

Meest gelezen