Jan Verheyen gaat "Happening", druk besproken boek over brand Innovation, verfilmen

Jan Verheyen gaat een film maken over de brand in de Innovation. Eyeworks  heeft de rechten op het druk besproken boek "Happening" van Johan Swinnen gekocht. Daarin suggereert Swinnen dat de brand een terroristische aanslag was. Het project zit nog maar in een vroege scenariofase. De release zal dus zeker nog enkele jaren op zich laten wachten. 

Eyeworks heeft de filmrechten op het boek gekocht en Jan Verheyen is verbonden aan het project. Dat meldt Het Nieuwsblad en is bevestigd door  producent Peter Bouckaert en Jan Verheyen zelf die wel benadrukken dat het project nog in heel vroege ontwikkelingsfase zit en dat er nog een lang traject af te leggen is. Momenteel wordt er aan de ontwikkeling van het scenario gewerkt.  Een release van de film zal dus zeker nog enkele jaren op zich laten wachten. 

"De sleutelroman van Johan Swinnen, over de brand in de Innovation, bevat alle elementen die garant staan voor grootse cinema: een onuitwisbare historische gebeurtenis, diepsnijdende menselijke verhalen en doorwrochte personages wier levens door het noodlot met elkaar werden verbonden", klinkt het bij Eyeworks. 

"Werk van drie bommenleggers"

Johan Swinnen verloor zelf zijn beide ouders bij de brand op 22 mei 1967 in Brussel. 251 mensen kwamen toen om. De brand ontstond door een kortsluiting of een vonkende tl-lamp en breidde enorm snel uit.

Swinnen schrijft in zijn boek dat de brand het werk was van drie bommenleggers. Zij zouden behoord hebben tot Commune Ché, een libertijnse commune die samenhokte in een herenhuis in Brussel. Zijn complottheorie werd bij het uitkomen van het boek een jaar geleden onder de loep genomen door onder anderen de VRT-journalisten Lucas Vanclooster en Ivan De Vadder

Johan Swinnen heeft al aangegeven dat hij het boek gaat loslaten en "dat hij ervan overtuigd is dat "Happening" in goede handen is bij het excellente productiehuis Eyeworks om een pur sang verfilming te realiseren die er zal toe doen".

""Happening" wordt geen film voor believers of non-believers", benadrukt producent Peter Bouckaert in Het Nieuwsblad. "Wel een gelaagde, relevante prent over de tijdsgeest." 

Herbekijk hier de reportage die "Het Journaal" vorig jaar uitzond op de dag waarop de brand 50 jaar geleden was: 

Video player inladen...

Meest gelezen