Straatvinken: Antwerpenaren turven hoeveel verkeer in hun straat rijdt

Hoe druk is het in je straat? Dat meten 2200 mensen in Antwerpen en omliggende gemeentes met het project Straatvinken.

Straatvinken

2200 mensen hebben zich ingeschreven om te tellen hoeveel verkeer er gedurende een uur door hun straat rijdt: zowel fietsers, voetgangers, auto's als vrachtwagens. In onze provincie wordt er geteld in 33 gemeenten, onder meer in  de stad Antwerpen, Wuustwezel, Lint, Zoersel, Kalmthout en Brasschaat. 

50/50

Op dit moment gebeuren 70% van de verplaatsingen met de auto. "We willen dat graag zien verschuiven naar 50%. De modal split dus", zegt Thomas Vanoutrive van de Universiteit Antwerpen die meewerkt aan het onderzoek. "Het is de eerste keer dat dit gebeurt, maar we willen tot 2030 elk jaar zo'n meting houden."

Hoe?

"Bedoeling is dat je een denkbeeldige lijn over je straat trekt en alles wat er over komt, tel je", verduidelijkt Vanoutrive. "Dat gaat dus over auto's, bussen, fietsers, voetgangers maar ook met specialere dingen zoals hooverboards hebben we rekening gehouden." De gegevens voer je in op een app, later gaat Vanoutrive met zijn team aan de slag om die te verwerken. Begin juni worden de eerste resultaten verwacht.

Als je nog wil meedoen kan dat. Registreer je op www.straatvinken.be

Meest gelezen