Voormalig Vlaams minister en burgemeester van Kapellen Jacky Buchmann overleden

Voormalig Vlaams minister en burgemeester van Kapellen, Jacky Buchmann, is overleden. Hij was 86 jaar. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten omschrijft hem als een liberaal in hart en nieren.

Buchmann werd in 1974 voor de liberale PVV verkozen in de Kamer. In 1985 maakte hij de overstap naar de Senaat waar hij een decennium zetelde. In 1981 werd hij minister van Huisvesting in de allereerste Vlaamse regering Geens I. In 1987 maakte hij de overstap naar de federale regering, waar hij minister van Middenstand was in de regering-Martens VII. Van 1982 tot 2001 was hij ook burgemeester van Kapellen. Hij gaf zijn sjerp door aan partijgenoot Dirk Van Mechelen, die vandaag nog steeds burgemeester is.

Buchmann was ook eigenaar van een bedrijf van brillenglazen dat hij omvormde tot Buchmann Optical Holding en werd in de jaren 90 ook genoemd in de zaak-Stuyck rond valse facturen. Sinds 1990 was hij ook voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF) en is bekend als de organisator van de Jumping van Kapellen.

Meest gelezen