Videospeler inladen...

Sandra Kim: "Is dat niet de zanger van Clouseau?" 

De Bende van Nijvel, de kernramp in Tsjernobyl, het Heizeldrama, ... Het zijn allemaal gebeurtenissen die in ons collectief geheugen staan gegrift. Maar in welke mate zijn jongeren hiervan op de hoogte? Wij trokken de straat op en ondervroegen willekeurige jongeren tussen 15 en 25 jaar over zeven gebeurtenissen die een impact hadden op onze geschiedenis. Nadien legden we de resultaten voor aan pedagoog Pedro De Bruyckere. Vandaag: de overwinning van Sandra Kim.

Sandra Kim, 13 jaar

Sandra Kim won in 1986 het Eurovisiesongfestival, een jaarlijkse zangwedstrijd tussen Europese landen, met haar nummer "J'aime la vie". Ze was toen nog maar 13 jaar oud en ging de geschiedenisboeken in als de jongste winnares ooit. Bovendien is ze tot op vandaag de enige Belgische inzending die het songfestival ooit won.

Een foto van Sandra Kim blijkt verwarring op te roepen bij de geïnterviewde jongeren. Sommigen vinden dat ze lijkt op de zanger van Clouseau, anderen vragen zich af of het over David Bowie of Elvis Presley gaat. Het refrein van het nummer waarmee Sandra Kim won, kennen veel jongeren wel nog. 

Is dat niet David Bowie? 

Student, 16 jaar

Hoe komt het dat jongeren "J'aime la vie" nog kennen?

"Het is bijna pijnlijk dat ze dit beter weten dan sommige andere dingen", lacht pedagoog Pedro De Bruyckere. Maar het is volgens hem normaal dat ze het lied nog kennen. "Het Eurovisiesongfestival komt namelijk elk jaar terug en herhaling zorgt ervoor dat we een gebeurtenis beter onthouden."

Bovendien is het volgens De Bruyckere ook mogelijk dat Sandra Kim aan bod komt in het onderwijs. "Het kan zijn dat een leerkracht Frans het liedje bovenhaalt om taalfouten in de tekst te zoeken".

Lees verder onder de afbeelding.

Sandra Kim, 45 jaar
Harold Versteeg

Ter opfrissing: wie is Sandra Kim?

Sandra Caldarone is geboren in 1972 in Montegnée, in de provincie Luik. Met haar artiestennaam Sandra Kim verwijst ze naar de Britse zangeres Kim Wilde. Op haar dertiende wordt ze geselecteerd om voor ons land deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival, dat doorgaat in de Noorse stad Bergen.  De zangeres is 13 jaar, maar de minimumleeftijd om deel te nemen is op dat moment 15. Na haar overwinning komt haar echte leeftijd aan het licht, waardoor er ophef ontstaat. Zwitserland dient klacht in, maar het resultaat blijft ongewijzigd. Nadien wordt de minimumleeftijd om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival opgetrokken tot 16 jaar, waardoor Sandra Kim altijd de jongste winnares van het festival zal blijven. 

Geen enkele Belgische inzending heeft Sandra Kim nagedaan. In 2003 wist de groep Urban Trad de tweede plaats te bemachtigen met het nummer "Sanomi". Twaalf jaar later haalde Loïc Nottet 217 punten binnen, het hoogste puntenaantal dat ons land ooit kreeg. De zanger eindigde met zijn "Rythm inside" op de vierde plaats. 

Meest gelezen