Hoogtechnologische scanners moeten "schild" vormen aan Westkust

De politie gaat aan de kust in Nieuwpoort, Koksijde én De Panne de zee beter controleren met nieuwe scanners die meer kunnen detecteren dan wat de gewone radar kan zien. Het is een test, samen met andere Europese landen.

Door de nieuwe scanners van het Europese SafeShore-project zal de politie zien wanneer er drugsleveringen met drones of vissersbootjes aan onze kust gebeuren. Ze gaan ook sneller kunnen ingrijpen wanneer er vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk proberen te varen in rubberbootjes. Tijdens de testfase zal een mobiel systeem alle bewegingen op het strand registreren. 

Hoogtechnologische systemen

Het mobiel systeem is een technologisch hoogstandje. Aan de hand van lasertechnologie, geluidssensoren, een scherpe camera en apparaten die de communicatie van de afstandsbedieningen van drones kunnen opvangen, wil de politie een soort schild maken waarmee de kust beschermd kan worden tegen criminaliteit en zelfs aanvallen met drones. Met hetzelfde systeem kan de politie naast de criminaliteit ook vissersboten en kitesurfers die in de problemen zitten, helpen. 

Niet voor meteen

Het gaat helaas nog jaren duren voor het Europees project ook in de praktijk wordt gezet. Vandaag is het bereik van de scanner nog beperkt, daarom zal de controle zich vooral focussen op strategische plaatsen aan de havens en de kerncentrales. De testfase duurt tot eind dit jaar, erna zal het ook in Israël en Roemenië getest worden.

Meest gelezen