"Fitnessen als een paard blijft ontspannend, plezierig en bevrijdend"

Een té gespannen broek, een roze nauwsluitend jasje, elegante victoriaanse handbewegingen -"Waar is dat zweepje?"- en huppeldepup-loopbewegingen. Vijf jaar geleden liep het internet plots storm voor de in ieder geval elegant ogende fitnessoefeningen van de toen 61-jarige Joanna Rorback. "Prancercise", of fitnessen zoals een paard, was een feit en zou, volgens Rorback toen, leiden tot "een revolutie in de fitness". Die kwam er niet, maar Rorback blijft intussen wel gepassioneerd door haar initiatief.

De erg korte hype in mei en juni 2013 liet toen al even op zich wachten. Rorback had immers al in december 2012 een lanceringsvideo op YouTube gepubliceerd, maar het was pas een klein half jaar later dat er schot in de zaak kwam. Dat het resultaat van de 'paardenballet'-oefeningen bij velen op de lachspieren werkte, droeg zeker bij tot het tijdelijke succes.

"Iedereen leidt uit de beelden af dat ook ik geschift, getikt en angstaanjagend ben. Geen enkel probleem, laat maar komen! Als ik al die dingen niet was, dan zou ik niet zijn wie ik nu ben", reageerde Rorback uit Coral Springs, in de Amerikaanse staat Florida, toen op nieuwswebsite The Daily Beast.

Het maakte Rorback in ieder geval de "Surprise star of 2013", zoals CNBC haar omschreef. Maar de roem bleek niet altijd even makkelijk om dragen. Rorback in december 2013: "Het afgelopen jaar heeft me geïntroduceerd in het over-kritische leven van celebrity-ervaringen. Dat is nu niet zomaar een makkelijk pil om te slikken. Nu de rust enigszins terugkeert, hoop ik dat de mensen de echte betekenis en de diepgang van het "Prancercise"-programma leren kennen."

Vooral de te nauwe broek die Rorback in het filmpje droeg was aanleiding voor diverse, vaak flauwe moppen op sociale media. Rorback in juni 2013 op vrouwenwebsite The Hairpin: "Velen vonden het filmpje nogal gewaagd. Het was niet de bedoeling om op die manier populair te worden. Tja, die broek. Die is nogal over de tongen gegaan."

Wat "Prancercise" inhield, daarvoor konden, én kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Rorback, die intussen de aandacht ook levendig hield met lezingen en tv-optredens. Eind 2013 verscheen er een boek, getiteld "Prancercise: The Art of Physical and Spiritual Excellence". Ze was bovendien te zien in een paar commercials, in een videoclip van singer-songwriter John Mayer en ze maakte een gastoptreden in de populaire tienerserie "Glee". Rorback in oktober 2016 op nieuwswebsite Refinery29: "Ik ben altijd blijven geloven in eenvoudige , natuurlijke oplossingen voor gezondheidsvraagstukken."

"Als ik nu terugkijk, dan denk ik dat het succes te wijten was aan het feit dat mensen iets dergelijks nooit voordien gezien hadden. Het was en is nog steeds ontspannend, plezierig en bevrijdend."

"Voor mij is "Prancercise" nooit een grap geweest. Ook al werd ik regelmatig bespot. Dat gebeurde dan door mensen met slechte bijbedoelingen. Concurrenten in de business, zeg maar. Anderen wilden dan samen met mij hun 5 minuten-roem, die nauwelijks geïnteresseerd waren in de oefeningen die ik voorstelde. Men mag zeggen wat men wil, maar ik heb het altijd met volle overtuiging gedaan. Er zullen altijd wel mensen zijn die klagen en zagen. Maar ik weet dat ik voor velen een inspiratiebron ben en daar voel ik me goed bij."

Die inspiratie vonden velen alvast in het kennismakingsfilmpje, dat dus 5 jaar geleden viraal ging en intussen bijna 14 miljoen keer bekeken werd:

Meest gelezen