Video player inladen...

"Hoge Russische militair Oleg Ivanikov was betrokken bij neerhalen van Maleisisch passagiersvliegtuig"

Volgens een groep internationale onderzoeksjournalisten is de hoge Russische inlichtingenofficier Oleg Ivanikov verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne in juli 2014. In het verleden zijn de bevindingen van dat team erg accuraat gebleken.

Vanmiddag heeft het onderzoeksteam Bellingcat een tweede Russische hoge militair genoemd als verantwoordelijke voor het neerhalen van het Maleisische passagiersvliegtuig MH17 in Oekraïne in juli 2014. Bij die ramp zijn alle 298 inzittenden omgekomen.

Volgens de onderzoekers gaat het om Oleg Ivanikov met de codenaam "Orion", die toen werkte voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU en tot voor kort een hoge functie had bij het ministerie van Defensie.  Ivanikov voerde in 2014 het bevel over pro-Russische rebellen en Russische "vrijwilligers" die in het oosten van Oekraïne slag leverden met het leger van dat land.

Op basis van afgeluisterde telefoonbesprekken zou Ivanikov geïdentificeerd zijn als de man die verantwoordelijk was voor het overbrengen van de Boek-luchtafweerraketten vanuit Rusland naar het rebellengebied Loegansk in Oost-Oekraïne. De onderzoekers gaan echter niet zo ver om te stellen dat Ivanikov bevel zou gegeven hebben om het vliegtuig neer te halen.

Volgens de Nederlandse omroep NOS zou die Ivanikov behalve in Oekraïne ook een belangrijke rol gespeeld hebben in conflicten waarin Rusland betrokken was in Zuid-Ossetië, een opstandige deelrepubliek van Georgië in de Kaukasus, en bij de burgeroorlog in Syrië.  

Het team Bellingcat is eerder al erg accuraat gebleken bij het onderzoek naar de ramp met MH17. Zo werd eerder al een andere hoge Russische militair Tkatsjov in verband gebracht met het neerhalen van het Maleisische toestel en werd gesteld dat het ging om een luchtdoelraket van de 53e Russische luchtafweerbrigade. Die bevindingen zijn gisteren officieel bevestigd door een internationaal onderzoeksteam uit landen die getroffen zijn door de ramp zoals Maleisië, Nederland, Australië en België.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen