"Iedereen heeft plots lynx in Voeren gezien"

Eerder deze week raakte bekend dat we in Limburg niet alleen een wolf op ons grondgebied hebben, maar ook een lynx. Die werd door twee politie-agenten gefilmd in Voeren. Als je denkt dat je er zelf ook eentje zag, kan je dat melden op www.welkomlynx.be. En daar zijn al enkele meldingen binnen gekomen, maar het ging telkens om valse waarnemingen.

Vossen

"De meldingen gingen voornamelijk over vossen en er zat zelfs een kat tussen", zegt Jan Loos van Landschap VZW. "Veel mensen die onlangs in de Voerstreek zijn geweest en daar beelden hebben gemaakt, sturen die nu door met het idee dat het over een lynx gaat, maar op basis van die beelden kunnen wij zeggen dat dat niet klopt."

Blijven melden

Ondanks deze valse waarnemingen wil Landschap VZW mensen toch blijven aanmoedigen om meldingen te blijven sturen. "Het filmpje over de echte lynx is pas laat doorgestuurd omdat de waarnemers dachten dat het niets was. Gelukkig hebben ze dat nu wel gedaan. Dus stuur zeker de beelden maar door naar www.welkomlynx.be, " zegt Loos.

Tot nu toe zijn er nog maar vier meldingen doorgestuurd over de lynx. "Bij de wolf lag dat aantal veel hoger, omdat er lookalikes zijn, en voor de lynx is er dat niet."

Meest gelezen