Nieuwe campagne in Brussel: "Laat je kat niet verloren gaan, registreer ze"

Het laten registreren en steriliseren van katten is verplicht in Brussel. Dat wil de stad graag duidelijk maken met een nieuwe sensibiliseringscampagne.

Verplicht

Sinds november 2017 is de registratie van katten in Brussel verplicht. Sinds januari 2018 is het ook verplicht om je kat te laten steriliseren. Naar schatting lopen er zo’n 160.000 katten rond in het Brusselse Gewest, waarvan er 3000 geregistreerd zijn en 2446 gesteriliseerd. Er zijn dus nog steeds weinig katteneigenaars echt in orde. Als je een kat hebt die nog geregistreerd of gesteriliseerd moet worden, kan je dat op een simpele manier doen. Maak een afspraak bij de dierenarts en die voert de behandeling (meestal gelijktijdig) uit.

Waarom zo belangrijk?

Katten laten steriliseren is belangrijk om de kattenpopulatie onder controle te krijgen. Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets, wil hier iets aan doen: “Heel veel zwerfkatten moeten naar dierenasielen. De asielen geven aan dat ze overbevolkt zijn en dat er per jaar zo’n 1.000 katten geëuthanaseerd moeten worden. Dat is verschrikkelijk en we willen het absoluut vermijden.” Ze benadrukt dat het geen repressief beleid is, maar dat ze vooral de Brusselaars wil sensibiliseren.

Je kat laten registreren gebeurt ook bij de dierenarts. Die plant een registratiechip in waardoor verdwaalde of weggelopen katten veel sneller terug te vinden zijn. “De registratie is nog maar sinds kort verplicht, dus er is nog werk aan de winkel. Het goede nieuws is wel dat er elke maand zo’n 500 mensen hun kat laten registreren en steriliseren. De cijfers gaan de goede richting uit, maar een extra inspanning kan veel uitmaken.”

Voordelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, biedt het steriliseren van je kat enkel voordelen. Je steriliseert best voor ze 6 maanden oud zijn. Dierenarts Sylvie Pirson benadrukt het belang ervan: “Velen denken vaak dat het karakter van de kat verandert maar dat is niet zo. Er zijn geen medische gevolgen. Het is zelfs gezonder voor je kat want zo kan je verschillende ziektes zoals tyfus tegengaan. Er zijn dus enkel voordelen.”

Meest gelezen