Antwerps team vertrekt naar Congo na ebola-uitbraak

Een onderzoeksteam van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen vertrekt morgenvoormiddag naar het noordwesten van Congo. Daar zijn al meer dan 20 doden geteld bij een nieuwe uitbraak van ebola.

40 jaar ervaring

Ebola is een erg besmettelijk en in vele gevallen ook dodelijk virus. Het ITG heeft al meer dan 40 jaar ervaring met onderzoek naar ebola. Zij sturen nu een epidemioloog en een laboratoriumexpert naar Congo.

"De epidemiologe gaat onze lokale partners ondersteunen om in de gaten te houden hoe de epidemie zich ontwikkelt", vertelt Roeland Scholtalbers van het ITG. "Welke acties moeten ondernomen worden om de epidemie onder controle te houden, daarover zal ze advies geven. Onze laboratoriumexperte gaat het laboratoriumteam in Kinshasa ondersteunen bij het stellen van ebola-diagnoses."

Koffiedik kijken

Bij een grote uitbraak van ebola in West-Afrika tussen 2013 en 2016 vielen meer dan 11.000 doden. "Het is moeilijk te voorspellen of het ook nu zo'n vaart zal lopen", zegt Roeland Scholtalbers. "Positief is dat Congo de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgedaan in het aanpakken van ebola. Bovendien heeft de internationale gemeenschap snel gereageerd."

"Maar wat ons wel zorgen baart, is de plaats van de uitbraak, aan de Congo-rivier. Die staat in verbinding met miljoenensteden als Kinshasa en Brazzaville, net over de grens. Het is ook zorgwekkend dat er gevallen zijn van ebola in de grote stad Mbandaka, waar het veel moeilijker is om een uitbraak onder controle te houden."

Reizen naar Congo afgeraden

De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Congo momenteeel af. Het reisadvies kan je hier nalezen. 

Meest gelezen