Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Boris Johnson slachtoffer van Russische telefoongrap, Britten zijn boos

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft 18 minuten lang getelefoneerd met iemand die zich voordeed als de nieuw verkozen premier van Armenië. Vermoedelijk is de telefoongrap het werk van twee Russische comedians. De Britse regering is boos en heeft een onderzoek ingesteld, ze vermoeden dat het Kremlin de twee aangestuurd heeft.

Alexei Stolyarov en Vladimir Kuznetsov, een Russisch komisch duo bekend als Lexus en Vovan, zijn erin geslaagd minister van Buitenlandse Zaken Johnson voor de gek te houden. Via YouTube verspreidden ze een 18 minuten durend telefoongesprek waarin een van hen zich voordoet als Nikol Pashinyan, onlangs verkozen als premier in Armenië. Het gesprek zou vorige week opgenomen zijn.

In het geluidsfragment spreekt Stolyarov Engels met een Russisch accent. Hij vraagt onder meer advies aan Johnson over hoe om te gaan met de Russische president Vladimir Poetin. Ook de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal in Salisbury komt ter sprake, net als het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Aanvankelijk reageert Johnson hartelijk en feliciteert hij "Pashinyan" met zijn overwinning. In zijn uitspraken over Skripal en andere diplomatieke zaken blijft hij ook bij de eerdere verklaringen die hij daarover publiekelijk afgelegd heeft. Naarmate het gesprek vordert, klinkt hij in toenemende mate verbaasd over het soort vragen dat gesteld wordt.

Beluister het volledige telefoongesprek

Lees verder onder de video

Enkele uitspraken

  • Bij aanvang feliciteert Johnson "Pashinyan" en zegt hij dat Armenië zeker op Britse steun kan rekenen. "Ik bewonder uw visie en wat u wilt bereiken. We hadden uiteraard gehoopt betere relaties te hebben met Rusland dan nu. Het lijkt erop dat Rusland niet kan weerstaan aan negatieve daden."
  • "Pashinyan" zegt dat hij binnenkort op bezoek gaat bij president Poetin en zegt al lachend te hopen dat hij niet vergiftigd wordt, een verwijzing naar de zaak-Skripal. Hij vraagt advies. "Het enige waar de Russen op reageren, volgens mij, is vastberadenheid", aldus Johnson. "Als ik één boodschap heb voor Rusland, is het dat we geen Koude Oorlog willen, maar wel een verbetering in de manier waarop Rusland zich gedraagt."
  • Wanneer hem gevraagd wordt of hij wel zeker is dat Rusland achter de vergiftiging van Skripal zit, zegt Johnson "bijna 100 procent zeker te zijn". "Het is belangrijk dat de Russen weten dat het Verenigd Koninkrijk vastbesloten is om een duidelijk standpunt in te nemen tegen hen."
  • "We zullen doorzetten om onze greep te verstevigen op de oligarchen die Poetin omringen. Je kan een steen gooien in Kensington (Londen) en je zal wel een oligarch raken. Sommigen daarvan hebben sterke banden met Poetin."

Kabinet-Johnson: "Kinderachtig"

Na 18 minuten wordt het gesprek langs Britse kant abrupt afgebroken, nadat Johnson enkele keren meer verduidelijking heeft gevraagd. "Hij besefte dat het een grap was. Het gebruik van chemische wapens in Salisbury en de gebeurtenissen in Armenië zijn een serieuze zaak. Deze kinderachtige actie toont het gebrek aan ernst van de beller en van wie hem aanstuurt", zegt Buitenlandse Zaken. Het kabinet van de Britse premier Theresa May heeft een onderzoek opgestart.

Band met het Kremlin?

Stolyarov en Kuznetsov hebben al een heel palmares van telefoongrappen met prominente politici op het wereldtoneel. Zo belden ze met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan terwijl ze zich voordeden als de Oekraïense president Petro Poroshenko. En ook popzanger Elton John kreeg een telefoontje van -zogezegd- president Poetin.

Er wordt al langer gezegd dat de twee aangestuurd worden vanuit het Kremlin. Hun telefoontjes lijken telkens net dezelfde standpunten te vertolken. Het feit dat ze erin slagen om telefoontjes met hoogaanstaande politici wereldwijd te doen, lijkt erop te wijzen dat ze toegang hebben tot speciale communicatietechnologie of hulp om dat soort telefoontjes te doen.

Zelf ontkennen Stolyarov en Kuznetsov elke link met het Kremlin en de Russische inlichtingendiensten. 

Meest gelezen