Video player inladen...

Campagne wijst jongeren op gevaar online gokken op sportwedstrijden

In aanloop naar het WK voetbal komt er een campagne om jongeren te wijzen op het gevaar van online gokken op sportwedstrijden. Gokken is verboden voor minderjarigen, maar toch wagen tieners geregeld een gokje via het internet.

De Wereldbeker komt er aan. Heel wat jongeren zullen in aanraking komen met aanlokkelijke online sportweddenschappen. Als toezichthouder op kansspelen en met het oog op de bescherming van de spelers start de Kansspelcommissie met een bewustmakingscampagne.

De campagne moet jongeren wijzen op het gevaar van online gokken op sportwedstrijden. Gokken is verboden voor minderjarigen, maar de helft van de mensen die via het internet gokt op sport, is jonger dan 30.

“Tot 18 en voor sommige gokspelen tot 21 jaar is het verboden, maar toch zien wij dat een bepaalde groep veel gokt en dat zijn vooral de jongens in het technisch- en het beroepsonderwijs", zegt Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen.

Voor VAD zijn campagnes niet genoeg. “Sensibiliseren is één en is belangrijk”, zegt Marijs Geirnaert, “maar de wetgeving moet hier duidelijk zijn, van: op die leeftijd mag je niet spelen. Technisch moet het ook verboden worden om te kunnen spelen”.

FC Losers

De campagneboodschap zal verspreid worden op sociale media, via een de media en de website www.fanvanverliezen.be.

Centraal staat een filmpje dat draait rond het voetbalteam “FC Losers”, de enige club waar je liever geen deel van uitmaakt. De campagne vestigt de aandacht op het feit dat de winstkansen bij online gokken zo klein zijn dat je bijna graag moet verliezen om je blind in het spel te gooien.

Als men zich verliest in het spel dan is er iets ernstigs aan de hand

Koen Geens, Minister van Justitie

Het initiatief voor de campagne komt van Minister van Justitie Koen Geens. “Er is weinig sociale controle op online gokken. Men kan dat gewoon in zijn slaapkamer doen en voor men het weet is men er aan verhangen”, zegt Geens. “Het is belangrijk om mensen op voorhand te wijzen op die gevaren en op het geld en op vooral de tijd en de energie die men daar kan aan verliezen".

Er zijn ook duidelijke afspraken gemaakt, verduidelijkt Koen Geens. “Men gaat geen reclame uitzenden voor gokken tijdens de matchen en niet een kwartier vóór en niet een kwartier na de match, om de jongeren te beschermen”.

Maar daar blijft het niet bij, zegt Geens: “Binnenkort komt de wetgeving in het parlement om de speellimieten te beperken tot 500 euro per week en we hebben ook het aantal gokkantoren in België van 1.000 tot 600 teruggebracht”.

VIDEO: bekijk hieronder het fragment in "Het journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen