Belga

Christelijk ziekenfonds pleit voor positieve gezondheid

Onze gezondheidszorg is te veel bezig met het louter fysiek genezen van zieken, en veel minder met het 'goed in je vel zitten'. Niet de ziekte, maar de mens moet meer centraal staan in de gezondheidszorg, vindt de Christelijke Mutualiteit.

Meer dan 400.000 Belgen zitten langer dan een jaar ziek thuis: een record aantal.  Een kwart van die langdurig zieken kampt met een psychische aandoening. Toch heeft de geneeskunde nog nooit zoveel vooruitgang gemaakt als vandaag de dag.  Ziektes waarvan men dacht dat ze niet te behandelen waren,  kunnen nu wel behandeld worden . En toch voelen we met al die vooruitgang niet genoeg dat onze gezondheid erop vooruit gaat. De CM wil dat probleem aanpakken met een gezondheidszorg die meer aandacht heeft voor geestelijke welzijn: een positieve gezondheid.

CM-topman spreekt uit eigen ervaring

"Onze gezondheidszorg is te veel bezig met het  louter lichamelijk genezen en veel te weinig met het geestelijk welzijn", zegt Luc Van Gorp, topman van de CM.   Hij spreekt uit ervaring. Van Gorp heeft sinds een paar jaar grote last van tinnitus, oorsuizen.  Vele medische behandelingen hebben niets opgeleverd. "Op een gegeven ogenblik heb ik de klik gemaakt met begeleiding van een psycholoog.  Ik heb geleerd om met een kracht vanuit mezelf om daar op een andere manier mee om te gaan. Het oorsuizen is er nog elke dag . Maar ik kan er nu mee omgaan."

Het oorsuizen is er nog elke dag . Maar ik kan er nu mee omgaan

Luc Van Gorp, Christelijke Mutualiteit

Nederland maakt werk van positieve gezondheid

In Nederland is er al meer aandacht voor een andere, meer mensgerichte aanpak in de gezondheidszorg.   Daar worden diabetespatiënten, die last hebben van depressieve gevoelens, er in groep samengebracht.  Luc Van Gorp: "Vroeger hadden die patiënten elk een individueel gesprek met hun arts-specialist. Nu maken ze   in groep,  samen met hun arts, een boswandeling. Door dat te doen, merken ze dat ze minder last hebben van hun depressieve gevoelens . Dat betekent een grote besparing voor de gezondheidszorg,  maar ook een betere manier van werken , voor de patiënten maar ook  voor de dokter die betere resultaten zal  boeken met die aanpak. 

De CM lanceert  eind volgende week een website over positieve gezondheid. Op "mijn positieve gezondheid" zal je via een test zelf in kaart kunnen brengen hoe je je eigen gezondheid ervaart. 

Meest gelezen