Videospeler inladen...

De Wever: "Niet de eerste keer dat men dood van kind instrumentaliseert om opengrenzen-lobby te laten draaien"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is bijzonder scherp voor de "heel emotionele" reacties op zijn uitspraak over de doodgeschoten peuter Mawda. "Het stoort mij al jaren dat men emoties misbruikt voor politieke doeleinden."

De Wever zei gisteravond dat de ouders van Mawda "niet louter slachtoffer" zijn. Hij wees op hun verantwoordelijkheid,  met name dat ze ondanks een afgewezen asielaanvraag al verschillende keren hadden geprobeerd om via ons land naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Bij de laatste poging werd hun tweejarige dochter dodelijk getroffen door een politiekogel.

Op de uitspraak van De Wever kwam heel wat kritiek, zowel vanuit oppositie als meerderheid. De N-VA-voorzitter begrijpt die kritiek niet. "Ik zou niet weten wat er nu polariserend is aan wat ik zeg. Ik vind dat eigenlijk allemaal echt vanzelfsprekendheden."

Bart De Wever hekelt de "emotionele manier" waarop wordt gereageerd. "Het stoort mij al jaren dat men emoties gebruikt/misbruikt voor politieke doeleinden. Uiteindelijk gaat het daarover. Het is niet de eerste keer dat men de dood van een kind instrumentaliseert om uiteindelijk opengrenzen-lobby te laten draaien. Dat stuit mij tegen de borst. Ik gebruik daar altijd heel serene bewoordingen voor, dat kan ik helaas niet van iedereen zeggen in dit debat."

Meest gelezen