DNA afgenomen van alle inzittenden busje Mawda

Het gerecht heeft DNA afgenomen van iedereen die in het busje zat waarin de Koerdische peuter van twee werd doodgeschoten. Op die manier hopen de speurders te achterhalen wie aan het stuur zat. Vijf inzittenden zijn nog opgesloten in het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas. Intussen is bekend dat de begrafenis van het meisje woensdag zal plaatsvinden.

Het gerecht probeert de identiteit van de bestuurder van het busje met 30 transmigranten waarin ook de tweejarige Mawda zat nog altijd te achterhalen. Daarom is er vlak na de feiten DNA afgenomen van alle inzittenden. Dat bevestigt de procureur-generaal van Bergen. Ook op de plaats waar de bestuurder zat, werden alle DNA-sporen verzameld. Die zullen nu vergeleken worden met het DNA van de transmigranten. Zo probeert het gerecht zekerheid te kregen over wie achter het stuur zat. Het is wel niet zeker dat het DNA van de bestuurdersplaats bruikbaar is. De analyse van het DNA zal volgens het gerecht sowieso enkele weken in beslag nemen.

De DNA-analyse lijkt voorlopig de enige manier om de bestuurder eventueel te identificeren. Alle inzittenden zwijgen namelijk, uit angst voor hun mensensmokkelaars.

Gesloten centrum

Zelfs wanneer er een DNA-match zou zijn, blijft de vraag of de bestuurder zal kunnen worden gevonden. De meeste inzittenden van het busje zijn namelijk weer vrij gelaten en moeilijk traceerbaar. Vijf mannen zijn wel opgesloten in het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is het plaatsgebrek in de opvangcentra één van de redenen waarom er maar vijf inzittenden werden opgesloten.

Mawda wordt woensdag 30 mei begraven op de multiconfessionele begraafplaats van Brussel.

Meest gelezen