Video player inladen...

Eerste exitpolls: "Ruime meerderheid Ieren stemt vóór legalisering abortus"

Zo'n 69 procent van de Ieren zou vóór de legalisering van abortus hebben gestemd. Dat moet althans blijken uit de eerste exitpolls, die net na het sluiten van de stembureaus is bekendgemaakt. De Ierse premier heeft op Twitter al verheugd gereageerd: "Het lijkt erop dat we morgen geschiedenis zullen schrijven."

De Ieren konden zich vandaag in een referendum uitspreken over het zogenoemde 8e Amendement in de grondwet. Dat stukje tekst - dat er sinds 1983 instaat, onder druk van de katholieke kerk - bepaalt dat het leven van een embryo of een foetus evenveel waard is als het leven van een zwangere vrouw. In de praktijk betekent dat dat abortus in alle omstandigheden verboden is, tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Ierland heeft daarmee een van de strengste abortuswetten ter wereld. 

Het was al een tijdje duidelijk dat Ierland erg verdeeld was over de kwestie. Volgens de peilingen zou een meerderheid van de bevolking in de steden als Dublin en Cork vóór de legalisering van abortus stemmen, terwijl het platteland volledig tegen de aanpassing is. 

De Ieren konden tot 23 uur vanavond stemmen en net wanneer de stembureaus sloten, werd ook de eerste exitpoll bekendgemaakt. De poll, die uitgevoerd is door het marktonderzoekbureau Ipsos MRBI in opdracht van de krant Irish Times, tekent een duidelijke overwinning voor het "ja"-kamp op. Zo'n 69 procent van de Ieren zou hebben gekozen voor een legalisering van abortus. Een tweede poll - van de openbare omroep RTE - bevestigt dat resultaat. "Opiniepeilingen voorspelden een kleine marge voor "ja". Als deze exitpolls kloppen, komt dat heel erg onverwacht. Een bewijs toch dat Ierland echt wel verandering wou", zegt VRT-journaliste Veerle De Vos die in Ierland het referendum volgt. De krant Irish Independent kopt al overtuigend: "It's a yes".

Lees verder onder de tweet.

Of dat ook effectief het geval is, weten we pas straks. Op de definitieve resultaten is het nog wachten tot vanmiddag, want het tellen van de stemmen begint straks pas. 

Premier: "Lijkt erop dat we morgen geschiedenis zullen schrijven"

Maar de Ierse premier Leo Varadkar heeft al verheugd gereageerd op het resultaat. Kort na middernacht schreef hij op Twitter: "Bedankt aan iedereen die vandaag gestemd heeft. Het lijkt erop dat we morgen geschiedenis zullen schrijven."

Video player inladen...

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen