Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf schenkt zijn "kerncollectie" aan het Rijksmuseum

De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf schenkt bijna 500 foto's aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat schrijft de Volkskrant. De foto's vormen volgens hem "de kerncollectie" van zijn carrière die al vier decennia beslaat. Olaf doet wellicht geen belletje rinkelen, maar hij is tegenwoordig de huisfotograaf van de Nederlandse koninklijke familie en liet zich in het verleden opmerken met halfnaakte 60-plussers, expliciete erecties en een gephotoshopte prinses Diana.

412 foto's, zeven video's, tijdschriften en boeken. dat heeft Olaf geschonken aan het Rijksmuseum. Het museum zelf kocht nog eens zestig foto's en drie video's aan, goed voor 200.000 euro. Bedoeling is in de zomer van volgend jaar uit te pakken met een tentoonstelling. Om de twee jaar zal Olaf overleg plegen om nieuw werk aan de collectie toe te voegen.  

Polemiek om een gephotoshopte Diana

Olaf is een klinkende naam in de internationale fotografiewereld. Hij gaat geen taboes uit de weg. In 2000 kreeg hij kritiek te slikken in Groot-Brittannië en Australië met de gephotoshopte collectie "Royal blood" waarin hij royals portreteerde die op onnatuurlijke wijze aan hun einde kwamen.

Onder hen lady Diana waarbij het bloederige logo van Mercedes in haar arm steekt, verwijzend naar Diana's auto-ongeluk in Parijs. Maar ook vroeger werk uit de jaren 80, met 60-plussers halfnaakt en expliciete erecties, veroorzaakte ophef.

Tegenwoordig werkt Olaf regelmatig samen met de Nederlandse koninklijke familie. Hij maakte onlangs de foto's voor de viering van het 5-jarige koningschap van Willem-Alexander. Olaf is als geen ander professioneel speels in zijn werk mét een arendsoog voor details. 

Erwin Olaf

FOTO BOVEN: de Oranjes verzameld met een serieus vleugje glamour binnen de marmeren paleismuren.

Erwin Olaf

FOTO BOVEN: een close-up van de koning. Olaf staat stiekem zelf op de foto (zijn beeltenis reflecteert in de pupillen van Willem-Alexander).

Meest gelezen