Fake potvis van Belgisch kunstcollectief veroorzaakt rimpels in de Duitse Oostzee

Een hyperrealistische walvis, aangespoeld op een Duits strand, brengt autoriteiten en badgasten in verwarring. Maar dat is net de bedoeling: het gaat om een theaterproject van het Belgische Captain Boomer.

17 meter lang en helemaal levensecht, stank inbegrepen: vrijdagochtend vroeg spoelde een potvis aan in Zingst, in het noorden van Duitsland. Het blijkt om een artistiek project te gaan van het collectief Captain Boomer. Het hyperrealistische beeld van de potvis is gemaakt door kunstenaar Dirk Claesen. De potvis strandde in 2008 al eens in Antwerpen, op het strand van Sint Anneke. Vorig jaar was Parijs aan de beurt, meer bepaald de Seine in de buurt van de Notre Dame. (zie video hieronder)

In Zingst aan de Duitse Oostzee is het project te gast op “Horizonte”, een festival over ecologie en fotografie. Er was wel wat verwarring. De autoriteiten waren blijkbaar niet allemaal op de hoogte en stuurden een persbericht uit. “Dat hoort er allemaal bij,” zegt Bart Van Peel, artistiek leider van Captain Boomer. 

VIDEO: In 2008 strandde de potvis op het strand van Sint Anneke in Antwerpen

Video player inladen...

VIDEO: vorig jaar was de walvis te bewonderen in Parijs

Je moet dit zien als een artistieke practical joke.

“Het klopt dat mensen zich bij de neus genomen voelen,” zegt Van Peel vanuit Zingst, en misschien wordt het gevoel voor humor van mensen in Duitsland wel net iets meer op de proef gesteld,” lacht hij. Zo bleken niet alle politieagenten op de hoogte van het project. Maar van ergernis of boetes is geen sprake, zegt Van Peel.

Captain Boomer noemt het een “betekenisval” of een “sociaal experiment”. Wat het collectief brengt is een soort straattheater rond de potvis, met een verboden zone en nep-wetenschappers in witte pakken. Ook alle reacties van de omgeving horen erbij, verduidelijkt Bart Van Peel. Zelfs de verhalen die de ronde doen en die niet kloppen, bijvoorbeeld dat de potvis zou gemaakt zijn plastic dat uit de buik van échte walvissen komt. Mensen geloven eerst, en dan weer niet, zijn opgelucht of voelen zich bedrogen. Hoe dan ook staan ze stil op het strand van Zingst, en denken na over de bedreigingen van de natuur.  De potvis blijft tien dagen liggen.  

Meest gelezen