Federaal parket wil ter dood veroordeelde Tarik Jadaoun nog verhoren in Irak

Het federaal parket wil de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun, die in Irak in de gevangenis zit en ter dood veroordeeld is, laten verhoren door Belgische speurders. Het heeft daartoe begin dit jaar een verzoek gestuurd aan de Iraakse autoriteiten, maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Dat wordt gemeld door Belga en bevestigd aan onze redactie. 

Jadaoun, die ook bekend is onder de strijdersnaam Abu Hamza Al-Belgiki, was in 2014 toegetreden tot IS. Op 13 juli 2017 werd hij gevangen­genomen tijdens de slag om Mosul, de voormalige "hoofdstad" van IS in Irak. In een verhoor door het Iraakse gerecht deed hij zijn carrière en taken binnen IS uit de doeken.

Later, in een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx, verklaarde hij te willen samenwerken met de Belgische veiligheidsdiensten. Hij beschikte naar eigen zeggen over informatie die ons land vooruit zou helpen, al woog die informatie volgens hem "eigenlijk licht". Hij stelde zichzelf ook voor als een meeloper die niet veel meer had misdaan dan voor het verkeerde kamp te kiezen.

Tijdens zijn verhoren door de Amerikaanse veiligheidsdiensten bekende Jadaoun dan weer dat hij rechtstreeks betrokken was bij meerdere aanslagcomplotten - waarvan er zeker twee voor doden in Europa zorgden - en dat hij zichzelf ook voor zo'n bloedbad kandidaat had gesteld. Uit die verhoren zou ook blijken dat Jadaoun nog heel wat verzwijgt. Zo zei hij dat Islamitische Staat (IS) nog altijd terroristen in Europa verborgen heeft zitten.

Begin 2018 verzocht het Belgische federaal parket de Iraakse autoriteiten om een rogatoire commissie te mogen sturen, zodat ook Belgische speurders Jadaoun zouden kunnen verhoren. Tot op heden is op dat verzoek nog geen antwoord gekomen.

Meest gelezen