Foute ontmanteling van oude koelkasten is oorzaak van stijging van cfk's die de ozonlaag aantasten

Vorige week berichtten we nog dat wetenschappers onverwacht een hogere concentratie cfk's gemeten hadden in de atmosfeer. Vandaag weten we wat daarvan de oorzaak is: onzorgvuldige ontmanteling van oude koelkasten in China. Dat blijkt uit een rapport dat verscheen op het wetenschappelijke platform Environmental Science & Technology.

Cfk's, of chloorfluorkoolstofverbindingen, werden in 1987 verboden omdat ze verantwoordelijk gehouden worden voor het gat in de ozonlaag. De ozonlaag is een laag, hoog in de atmosfeer, die ons beschermt tegen schadelijke uv-straling van de zon. Cfk's zijn ook erg schadelijke broeikasgassen. Na het verbod werd het gat in de ozonlaag kleiner. Maar heel recent stelden wetenschappers vast dat het cfk-peil onverwacht opnieuw gestegen was.  

Onzorgvuldige ontmanteling van oude koelkasten

Environmental Science & Technology publiceert nu in een rapport de verklaring: onzorgvuldige ontmanteling van oude koelkasten in China.  

Volgens Reed Miller van de Yale University in de VS is er de laatste jaren minder nadruk gelegd op het ontmantelen van koelkasten op het einde van hun leven. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Shenzen, die samenwerkt met die van Yale, onderzocht 50 onofficiële ontmantelingsbedrijven in de buurt van Shenzen waar koelkasten van verkopers en consumenten ontmanteld worden. 

Met of zonder licentie

Het team onderzocht ook zeven recyclagecentra die met een licentie van de Chinese overheid elektro recycleren. De bedrijven met een overheidslicentie vangen de cfk's op.  De cfk's zitten vooral in het polyurethaanschuim, de isolatie, van de wanden en deuren van die oude koelkasten. De goede manier om de cfk's te verwijderen is het isolatieschuim te verbrokkelen in een lagedrukkamer en dan de vrijgekomen cfk-gassen af te vangen en chemisch te neutraliseren. De bedrijven met licentie zeggen dat ze dat zo doen. 

Bij de niet-officiële  recyclagecentra stelden de onderzoekers vast dat de koelkasten in openlucht ontmanteld werden en dat de cfk's konden ontsnappen. Het was hen vooral te doen om de recuperatie van het metaal.  In deze recyclagecentra werd het gecontroleerd afvangen van de schadelijke gassen amper gecontroleerd, volgens de onderzoekers.

Meest gelezen