Videospeler inladen...

Premier Charles Michel roept andermaal op tot sereniteit na dramatische dood van Mawda 

Premier Charles Michel (MR) roept op tot terughoudendheid en respect voor de onafhankelijkheid van het onderzoek naar de omstandigheden waarin de peuter Mawda afgelopen week om het leven is gekomen. Hij reageert op uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die heeft gesteld dat de ouders van Mawda eigenlijk mee verantwoordelijk zijn. 

"Ik vind dat we zoveel mogelijk sereen moeten blijven", zegt Michel. "Dat is een drama, een tragedie. We moeten nu respect tonen voor de onafhankelijkheid van de onderzoeken." 

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt de uitspraken van De Wever ongepast. "Er is een tijd van mededogen", zegt hij. "De dochter moet nog begraven worden. Die ouders zitten in diepe ellende en we moeten daar respect voor hebben. Op dit moment denk dat het tijd is voor mededogen, begrip. Zulke uitspraken zijn niet aan de orde."

Ik zou aan iedereen willen vragen om niet te gaan zoeken om dit te gaan gebruiken om een heel zwaar gepolariseerd debat te voeren

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) roept van zijn kant op om rustig te blijven. "Een redelijk debat - dat ook rekening houdt met de dramatiek van wat is gebeurd - is blijkbaar niet meer mogelijk. Dat vind ik jammer."

"Ik vind dat men én aan de linkerzijde én aan de rechterzijde te veel polariseert", gaat De Croo verder. "Ik zou aan iedereen willen vragen om niet te gaan zoeken om dit te gaan gebruiken om een heel zwaar gepolariseerd debat te voeren." 

De Croo wil ten slotte het onderzoek afwachten om te kijken wie al dan niet verantwoordelijk is.

"Asiel uitgesloten"

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is het uitgesloten dat de ouders van de doodgeschoten peuter Mawda in ons land asiel zouden krijgen. Hij verwijst naar de asielprocedure van de ouders in Duitsland. "Hun asielaanvraag is daar sinds eind vorig jaar afgewezen en ze kregen het bevel om het land te verlaten. "

Het zijn geen vluchtelingen en ze komen niet uit oorlogsgebied

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

"Het zijn geen vluchtelingen en ze komen niet uit oorlogsgebied. Ze moeten dus terug naar Irak. Ik zeg dat niet, meneer De Wever zegt dat niet. De Duitse asieldienst zegt dat."

De tweejarige Mawda stierf vorige week bij een politieachtervolging op een busje met migranten. Het kind werd getroffen door een politiekogel. Staatssecretaris Francken noemt dat "heel tragisch", maar stelt tegelijk dat de ouders van Mawda "enorme risico's" hebben genomen. 

"Ze hebben enorme risico's genomen om toch (ondanks de negatieve beslissing van de Duitse asieldienst, nvdr.) illegaal te willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn enkele weken geleden al betrapt in een koeltransport. Dat is toch wel bedenkelijk... Als je dat meemaakt, zou je toch zeggen "Nooit meer" want voor hetzelfde geld was dat misgelopen."

Francken: "Niet gewoonte om oneens te zijn met De Wever"

Volgens de staatssecretaris komt dat hele dossier in de discussie mee op tafel. "Dat is onmiskenbaar. Zoals met alle asieldossiers krijg je een heel groot verhaal en komen alle elementen naar boven." Hij treedt zo zijn partijvoorzitter Bart De Wever bij die gisteren wees op de "verantwoordelijkheid" van de ouders van Mawda.

Hebben zij een verantwoordelijkheid in de dood van hun kind? "Dat zijn heel straffe woorden, dat ga ik niet zeggen", aldus Francken. "Maar ik heb niet de gewoonte om het niet eens te zijn met Bart De Wever. De elementen die hij heeft aangehaald, zijn alleszins correct."

Videospeler inladen...

Meest gelezen