Geestelijke vader van Pingu is overleden

Tony Wolf - echte naam Antonio Lupatelli- is overleden. Hij illustreerde Italiaanse kinderboeken en bedacht het beroemde figuurtje Pingu en zijn familie. Pingu bestond eerst alleen in boekvorm, maar als televisieprogramma veroverden het ondeugende, argeloze diertje en zijn licht anarchistische gezin de wereld. Pingu kwam ook op Ketnet. Tony Wolf was 88. Hij overleed in Cremona.  

Antonio Lupatelli, wat enigszins lijkt op "Lupo", Italiaans voor wolfje, vandaar de schuilnaam, tekende kinderboeken in heel Europa. Hij illustreerde het liefst sprookjes en tarotkaarten, en hij deed dat onder verschillende noms de plume. Zijn "Op de boerderij" was ook in het Nederlands een succes.   

Echt bekend werd  Tony Wolf toen de Duits-Zwitserse animatiefilmer Otmar Gutman een zogenoemde stop-motion film maakte over zijn pinguïns, die in een goed geëquipeerde iglo op de Zuidpool woonden. De techniek bestond uit duizenden kiekjes van plasticine-figuurtjes, die telkens in een andere positie werden gezet. Vooral het typische "neut neut" van Pingu en zijn broertjes en zusjes, en hun "taal", het pinguïnees,  sprak kinderen aan. En hun ouders. 

Leuk detail: de stem van Pingu werd ingesproken door de Italiaanse clown Bonomi, die indertijd ook het getekende mannetje van "La Linea" een stem gaf. Voor "Pingu" improviseerde hij, zonder script.

Pingu liep van 1988 tot 2006, de reeks won een Bafta. Er waren 155 afleveringen van 5 minuten. De pinguïns staan uiteraard voor mensen. "Meneer de Uil" wist het al in "De Fabeltjeskrant":  "dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen, en dezelfde mensenstreken".

Gekke streken haalde Pingu genoeg uit, maar met de nodige humor en fijne creativiteit kwam alles terecht, en bleef iedereen, op een paar schrammen na, meestal ongedeerd. Hieronder ziet u de allereerste episode. 

VIDEO: Pingu heeft zijn eigen kanaal op YouTube.  Dit filmpje over Pingu die dringend moet is meer dan 7 miljoen keer bekeken.

Meest gelezen