copyright die welt

Gerhard Richter schenkt werk aan het goede doel

Gerhard Richter schenkt 3 reeksen van telkens 6 abstracte werken aan galerij "Fiftyfifty", die de opbrengst aan het project "Housing First" geeft. Dat project in de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen organiseert permanente opvang van daklozen.  De schilderijen van Richter zijn zowat 1 miljoen euro waard. 

Drie jaar geleden schonk Richter al twee reeksen schilderijen aan hetzelfde goede doel, dat actief is in onder meer Keulen en Düsseldorf.  Richter woont nu in Keulen, nadat hij jarenlang in Düsseldorf verbleef. Met de opbrengst konden ruim 50 daklozen gehuisvest worden. Nu moeten het er dubbel zoveel zijn. De deelstaatregering doet er nog bijna een half miljoen euro bovenop. Ook in Oostenrijk en Portugal is "Housing First" met succes actief. En galerij "Fiftyfifty" geeft ook een daklozenkrant uit. 

Gerhard Richter, "Cage 2"

Kunst kan en zal de wereld redden

Richter is niet de eerste kunstenaar die met "Fiftyfifty" werkt, Andreas Gursky en Jeff Koons deden het hem voor. Er zijn duizenden daklozen in Noordrijnland-Westfalen. De prijs voor wonen ligt erg hoog in Keulen en Düsseldorf. Gerhard Richter, 86, geboren in de DDR en daaruit gevlucht in 1961, is een van de rijkste Duitse kunstenaars, met een geschat vermogen van 700 miljoen euro. Hij is een van de grondleggers van het zogenoemde "kapitalistisch realisme".

De voorbije jaren verkeert hij in een vrijgevige bui. Hij doneerde zijn serie "Birkenau" aan de Rijksdag, het parlement in Berlijn. En hij gaf zijn beroemde schilderij "Tante Marianne" aan een memoriaal voor de slachtoffers van gedwongen euthanasie door de nazi's. Voor de stad Münster maakt hij op dit ogenblik een groot openbaar werk. Gratis. 

"tante Marianne", copyright artwork

Meest gelezen