Video player inladen...

Groen maakt brandhout van regeringsbeloftes

Een jaar voor de verkiezingen maakt oppositiepartij Groen de balans op van de federale en Vlaamse regering. “Op 10 essentiële punten respecteren de regeringen hun contract met de burger niet”, zegt voorzitster Meyrem Almaci. “De burger is daarvan de dupe.”

Morgen over een jaar trekken we naar de stembus om een nieuw Vlaams en federaal parlement te kiezen. De partij Groen heeft het beleid van de Vlaamse en federale regering onder de loep genomen en vindt dat de regering-Michel en de regering-Bourgeois hun beloftes niet hebben gehouden.

Op 10 essentiële punten hebben ze hun contract met de burger, het regeer­akkooord, gebroken, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci vanop de Grote Markt in Antwerpen. En die plaats is niet toevallig gekozen. “Het is vaak van hieruit dat de veto's gesteld worden over beloftes die nochtans in het regeerakkoord werden gemaakt. De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever is verantwoordelijk voor het uitblijven van een energiepact. En dat maakt de energiefactuur duurder. We hebben tegelijkertijd ook gezien dat de wachtlijsten in de zorg aangepakt gingen worden, ook dat gebeurt nauwelijks. En je ziet ook dat die eerlijke fiscaliteit nog altijd niet is gerealiseerd, nochtans is dat een belangrijke roep vanuit de samenleving.”

Het laatste jaar voor de verkiezingen dreigt een verloren jaar te worden voor de burgers en ondernemingen, vreest Groen. “De ministers moeten geen campagne voeren maar beleid”, zegt Almaci. “Dat is waar ze voor betaald worden.”

Meest gelezen