Groen zet kandidaat met syndroom van Down op lijst in Brugge

Groen versterkt zijn lijst in Brugge met de 18-jarige Tane Depuydt, de eerste verkiezingskandidaat met het syndroom van Down. Vanop de zestiende plaats wil hij het tot in de gemeenteraad schoppen, schrijft Het Nieuwsblad.

Depuydt volgt de studierichting kantoor en wil later een café uitbaten. Dit jaar heeft hij echter zijn zinnen gezet op de Brugse gemeenteraad. "Ik wil in de politiek, net als mijn vader. En voor Groen, want we hebben meer natuur nodig", zegt hij.

Dat Groen de tiener erbij zou hebben gehaald als verkiezingsstunt, ontkent de Brugse partijafdeling. "Tane is al een hele tijd actief bij onze jongeren­afdeling. Hij heeft zelf aangeboden om mee te doen", zegt lokaal voorzitter Andries Neirynck. "Wij zijn voor inclusie en willen Tane deze kans geven."

Depuydt is niet de eerste kandidaat met een beperking. Zes jaar geleden plaatste CD&V de toen 41-jarige  Didier Peleman op de lijst in Gent. Hij kreeg de 20e plaats. Toenmalig lijsttrekker Veli Yüksel zei toen ook dat hij niet wegens zijn beperking op de lijst stond.  

Meest gelezen