Video player inladen...

Harvey Weinstein aangeklaagd wegens verkrachting en vrijgelaten op borg 

De voormalige invloedrijke Hollywoodproducent Harvey Weinstein heeft een eerste juridische aanklacht aan zijn been, wegens verkrachting en strafbare seksuele feiten. Vanmorgen had hij zich aangemeld bij de politie van New York.  

De aanklacht tegen Harvey Weinstein is dubbel: een verkrachting van een vrouw in New York in 2013 en een gedwongen fellatio bij een andere vrouw in 2004. Dat heeft de procureur van Manhattan bekendgemaakt. Namen zijn niet vrijgegeven, maar het zou mogelijk om de voormalige actrice Lucia Evans gaan.

Weinstein had zich vanmorgen aangemeld bij de politie van New York. Hij is weer vrijgelaten, nadat een borgsom van 1 miljoen dollar cash was betaald. Weinstein moet ook een enkelband dragen.   

De advocaat van Weinstein is Benjamin Brafman. Hij was indertijd ook de raadsman van Dominique Strauss-Kahn, de IMF-baas die werd beschuldigd van de verkrachting van een kamermeisje. Die zaak werd geseponeerd. Brafman zei dat Weinstein onschuldig pleit, dat hij er vertrouwen in heeft dat de aanklachten ongegrond zullen blijken en dat de zaak positief uitdraait voor Weinstein. (zie video hieronder)

Video player inladen...

Eerste aanklacht, honderdtal getuigenissen

Het is de eerste juridische beschuldiging aan zijn adres. Behalve in New York lopen er nog gerechtelijke onderzoeken tegen Weinstein in Los Angeles en in Londen. Intussen hebben zo'n 100 vrouwen getuigd tegen de man, onder hen ook bekende actrices.

In oktober 2017 waren Rose McGowan en Ashley Judd de eersten om Weinstein aan te klagen, later volgden onder meer Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lena Headey en Salma Hayek. Weinstein ontkent alles en zegt dat het seks met wederzijdse toestemming was.

Rose McGowan reageert opgelucht op de beschuldiging."Vandaag hebben we een stap dichter bij gerechtigheid gezet," zei Mc Gowan.

#MeToo

De zaak Weinstein gaf aanleiding tot de wereldwijde #MeToo-campagne, waarbij wereldwijd vrouwen getuigden over verbaal en fysiek misbruik. De laatste naam in de reeks "gevallen helden" is die van acteur Morgan Freeman. Bij ons raakte tv-maker Bart De Pauw in opspraak. 

Zowel op de Golden Globes, de Oscars als tijdens het filmfestival van Cannes maakten vrouwen uit de filmbusiness een statement tegen misbruik.

VIDEO: Harvey Weinstein wordt geboeid binnengeleid in de rechtbank in New York

Video player inladen...

Meest gelezen