Johannes De Bruycker

Het nieuwe gezicht van de FARC

Rudi Vranckx stuurde weer een horde jonge reporters de wereld in. Ook vanavond kan je in Vranckx een reportage van zijn zogenaamde Nomaden zien. Het nieuwe gezicht van de FARC, om 20.10 uur op Canvas.

Na een moeizaam vredesakkoord met de Colombiaanse regering moeten meer dan 7.000 FARC-rebellen een plaats vinden in de maatschappij die ze decennialang hebben bestreden. Nomaden Berber Verpoest, Johannes De Bruycker en Kasper Goethals gaan op zoek naar het nieuwe gezicht van de FARC, aan de vooravond van de presidentsverkiezingen.

Yadira Suárez leefde vijftien jaar in de jungle. Nu werkt ze als nieuwsanker voor NC Noticias. Een televisiestation dat wordt gerund door ex-strijders. Journalistieke onafhankelijkheid krijgt zo wel een aparte invulling.

Video player inladen...

Je kan zeggen dat ik journalist ben. Ik verdedig niemand en beschrijf gewoon wat er gebeurt. Maar ik ben vooral activiste. En natuurlijk ben ik van de FARC

Einer Lopez probeert de herinnering aan de strijdende FARC levendig te houden. Als gids organiseert hij rondleidingen in de jungle. Hij belooft toeristen een guerilla experience. Einer zelf mist overduidelijk het leven als rebel. "Voor ons was het een eer om guerillero te zijn en met beperkte middelen het leger te hoofd te bieden. Het is niet omdat we onze wapens hebben ingeleverd dat we ook onze principes inleveren."

Video player inladen...

Veel Colombianen zien leden van de FARC liever in de gevangenis dan in de maatschappij. De grootste oppositiepartij wil het vredesakkoord naar de prullenmand. Benedicto Gambo Escobar bijvoorbeeld. Hij was burgemeester in San Juan de Arama toen de strijd tegen de FARC nog volop woedde.

Video player inladen...

Slachtoffers en nabestaanden van het jarenlange conflict tussen de guerillero's en de Colombiaanse regering vind je dan overal in het land. In 2000 werd de dochter van Jesus Arena ontvoerd. Het meisje was toen dertien jaar. Hij is ervan overtuigd dat de FARC hier achter zit. Volgens Arena heeft het vredesakkoord rust gebracht, maar hij krijgt er z'n dochter niet mee terug. "We hebben allemaal geleden onder deze oorlog. Daarom is het noodzakelijk om er een punt achter te zetten."

Vranckx & de Nomaden

De Nomaden is een collectief van veelbelovende, jonge Vlaamse storytellers. De Vranckx-redactie begeleidt avonturiers en moderne ontdekkingsreizigers die hun verhalen met een groter publiek willen delen. Naast TV-reportages publiceren fotografen en bloggers hun content op de website van Canvas, Facebook en Instagram

Bekijk hier "Het nieuwe gezicht van de FARC"

Video player inladen...

Meest gelezen